Thread: Narodnjaci
View Single Post
Old 22-10-2006, 07:22 PM   #15
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: Narodnjaci

Quote:
Nije samo stvar u skalama. Kad ga već pomenuh, ima Nusratovih stvari u kojima peva običan dur pa opet zvuči egzotično. Suština je u tome da je interpretacija i melodija ono što je bitno, harmonija je jako skromna i često uz ritmičku podlogu ide samo neki "drone" ton ili ponavljanje istog tona, a cela stvar je u melodiji. Opet postoji specifična upotreba brzih trilera, skokova, korišćenje prolaznih (i manje prolaznih) četvrtstepena itd. Mislim, možeš ti da udariš E ton kao pad i sviraš A harmonski mol (u stvari ako teramo mak na konac, to je frigijski E modus sa povišenim trećim stepenom) ali nije to to. Istočnjački muzičari će često na pola linije promeniti lestvicu pa se opet vratiti u onu u kojoj su bili itd.
to je živa istina, ali trebao si ipak čovjeku reći da postoji skala koja se zove "arapska" ili "orijentalna" i to u par varijanti, a osnovna varijanta bi išla ovako:

1-2-5-6-8-9-12-1

ili iz C

C,C#,E,F,G,G#,B,C, ili po naški C,C#,E,F,G,G#,H,C

a ova bi isla, sto Dushan rece nesto slicno, i uz C dur ili F mol...., za potrebe C dura C#, možeš da zamjeniš sa D,a za potrebe F mola možeš da dodaš A# tj. B po naški

mada, naravno, x varijanti tu ima i siguran sam da ovdje ima ljudi koji bi to mogli da obajsne bolje od mene

Last edited by balthazaar; 22-10-2006 at 07:32 PM.
balthazaar is offline   Reply With Quote