Quote:
Originally Posted by Dushan_S
U stvari sramota je da mi sa toliko bogatom kulturnom zaostav?tinom
|
Cisto, radi validnosti rasprave...
"Mi", ako pricamo o autenticnoj kulturnoj zaostavstini imamo JEDINO guslarsku muziku.
Sve ostalo je bilo pod direktnim uticajem drugih kultura i to od prvih tragova muzike na ovim prostorima, pa sve do danas.
Poslednji put kada su Srbi bili skoro blizu svoje muzike, bilo je pre najezde Turaka, ali je i tada muzika bila pod direktnim vizantijskim uticajem.
Kako god, tadasnja (najblize nasoj autenticnoj) muzika se notirala tzv. NEUMSKOM NOTACIJOM koja je ostala medju retkim pisanim tragovima iz toga doba, ali danas NIKO sa sigurnoscu ne moze da da njeno pravo tumacenje, tj. postoji par nacina citanja neumske notacije, ali ni jedan nije "pravi".
U periodu kada se u Evropi razvijala muzika, mi smo bili pod Turskom okupacijom, sto se i danas cuje, a po oslobodjenju od Turaka, pocinje nova, proevropska muzicka orijentacija u Srbiji. Opet, prekvalifikacija se desila tako sto je Milos Obrenovic uvezao par Ceha na celu sa Slezingerom koji su nam preneli ucenje tadasnje "ceske skole", te ni nasa "umetnicka" (kako mrzim ovaj izraz) muzika nema mnogo dodirnih tacaka sa nama...
JA to ovako sturo, svakoga koga zanima detaljnije, neka nadje Andreisa ili Roksandu Pejovic (knjige istorije muzike), pa neka zadje u detalje...