Re: Narodnjaci
Mene jako slabo dotiče muzika sa ovih prostora, mo?da pone?to od uslovno izvorne muzike, ali opet to nikad ne bi pustio da slu?amu slobodno vreme.
Sa druge strane muzika bliskog i daljeg istoka opet u izvornijem obliku mi je jako interesantna.
Mislim da je problem i u tradiciji kako se interpretira, tj imam utisak da se kod nas uglavnom radi ili o interpretaciji kako već jeste, retkim poku?ajima me?anja moderne muzike (Biber npr) a ponajvi?e na?alost o sakaćenju (turbo folk i takozvani "obični narodnjaci"), a neki melosi imaju jako razvijenu formu koja uključuje i improvizacije nalik jazz muzici, i gaji se ideja virtuoza.
U stvari sramota je da mi sa toliko bogatom kulturnom zaostav?tinom koja uključuje mnogo različitih uticaja imamo toliko malo ljudi koji reprezentuju to na nekom ozbiljnom nivou. Dok lupam, pakistan ima jako mnogo muzičara koji su sjajni, tradicija Kawal-a je postala svetski poznata, ponajvi?e zahvaljujući Nusrat Fateh Ali Khan-u i P. Gabriel-u, mi smo daleko od toga. Proporcionalno ostalima, trebalo bi da imamo, 10 Bibera i 20 P. Aksentijevića itd i da izvozimo muziku u ogromnim količinama, ?to na?alost nije slučaj.
A posebno su mi besmislene priče volim narodnjake- ne volim narodnjake. To je la?na dilema, nije stvaru voljenju- ne voljenju, nego da se utvrde neka merila kvaliteta, da se defini?e ?ta je kvalitetna muzika, da dr?ava poma?e i ?titi kulturno nasleđe i da se promovi?emo u svetu na taj način. E sad da li postoji ?und, naravno i uvek će ga biti, ali treba razdvojiti narodnu muziku i ?und, a imam utisak da ta granica jo? uvek nije definisana kako treba.
|