View Single Post
Old 21-10-2006, 06:24 PM   #10
gregor z
Moderator

Default Re: Mastering sprava

hey Max,

o.k., sve su ocene sounda subjektivne i relativne. Sla?em se sa tobom oko bass responsa Fairchilda i "prljav?tine" kod 1073 ali kad tad to treba kod nekih masteringa. meni je prljav?tina od 1073 super cool isto i lo-cut na fairchildu.

Finalizer 96k i md 3 su meni zvucali skoro identicno (osim normalizera), tu je brickwall mnogo bolji, a X3 je totalni disaster i ne mo?e se usporediti ni sa obicnim Finalizerom. MD 4 je 5 band i ima parametre koji su mnogo muzikalniji i manje "o?tete" sound nego md3 + da ima 6000 jo? par stvari koje su veoma cool za mastering. Brickwall limiter je zakon, meni dosad najbolji limiter.

Cuo sam za timeworks...ali njega nema za OS X tako da ne mogu ni?ta reci o tome....navodno radi super.

Uad precision limiter je meni final limiter za peakove , inache kod masteringa upotrebljavam kombinaciju sa analognim spravama, dva ili tri analogna kompresora u chainu + eq , i tek onda UAD processing.
Imam i PSP Neon HR koji isto radi chuda , super lo cut, notch i broad EQ.

Radio sam i projekte kod kojih sam umjesto peak limitera "clipovao" konvertore na Rosetti ali to mi nije ba? omiljena tehnika.

bilo kako bilo....mislim da se mnogo vi?e isplati digital ako ima? limited budget. Analogne sprave ko?taju puno puno vi?e i trebaju prave uvjete da rade optimalno.
Druga stvar je da vecina ljudi koji hoce sami sebi praviti mastering kupe UAD, powercore i slicno i ocekuju da ce im neki mastering software srediti loshe mixeve. U najvi?e primjera najeftiniji piece opreme u studiju su jim zvuchniki i akustika. Bilo bi pametnije potro?iti taj novac za zvucnike i akustiku i slati trake u neki mastering studio.

Ja svoje top produkcije ?aljem u Milano ili London jer znam da je najte?e sam sebi praviti mastering i nema racunice da bi kupio opremu i skupio iskustva koji oni imaju...jer se bave samo masteringom i to svaki dan osam sati......

jo? dva tolara.....
gregor z is offline   Reply With Quote