Thread: GPU Delay!!!
View Single Post
Old 20-10-2006, 03:50 AM   #30
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Default Re: GPU Delay!!!

Quote:
Originally Posted by peraZdera
idekius:
Ali moras priznati da je mucenje samo sa jednim UAD-om...
Kako meris protok kroz PCI magistralu?
Ocigledno da je za UAD-ov GPU (s3 trio) dovoljan bandwith PCI magistrale... Ali bas me zanima sta koci, kad se preoptereti uad? Da li mu je slab gpu, PCI magistrala, spora memorija(na UAD-u), ili je ima malo, pa je onda velika potreba za streamovanje iz RAMa...

Dushan_S:
Sve ovo sto pricam sam negde procitao, probao i licno se uverio!

Graficka kartica vrlo mocna sprava i jeftina je samo zbog milijarderskog gaming trzista.
Pored brzog procesora odlikuje je i mnogo sira veza GPU - GDDR
- 3.0 GHz dual-core Pentium4: 24.6 GFLOPS
- NVIDIA GeForceFX 7800: 165 GFLOPs
- 1066 MHz FSB Pentium Extreme Edition : 8.5 GB/s
- ATI Radeon X850 XT Platinum Edition: 37.8 GB/s
Jedino usko grlo je PCIe magistrala. Kao sto sam vec rekao, zbog latence(upload - download) i bandwith-a(4gb up + 4gb dw)

Mislim da pogresno kapiras i povezujes podatke sa nacinom funkcionisanja obrade podataka.

Obrada podataka se i u slucaju procesiranja na centralnom procesoru i u slucaju obrade grafike ne obavlja u streamu (onda bi zaista vazio problem koji si ti pokusao da aproksimiras nama). Koriste se blokovi podataka, koji se prebace u graficku, obradjuju dok se izvrsava scena, a zatim se loud-uje sledeca scena (cesto su ti podaci, koji cine sledecu scenu, komprimovani internim algoritmima za kompresiju i dekompresiju podataka). Isto to se radi i kada graficki cip poziva teksture iz graficke memorije, kojima zatim oblaze "geometriju" iliti mesh model. Onaj blok podataka koji se cesce poziva se smjesta u bafer memoriju (cache kod procesora, ili AGP aperture memorija kod graficke karte...imas u biosu opciju aperture size....ili "turbo cache" koje imaju recimo sve 6200 graficke karte sa malo memorije, pa koriste operativnu memoriju kao graficku po potrebi, a ta potreba je taman tolika da je i vise nego zadovoljava bandwidth PCI-E x16 ...inace bi ove mocne graficke karte trazile novi interfejs). Sve ovo implicira da slican zakljucak mozemo izvuci i kada je u pitanju funkcionisanje obrade podataka kod DSP audio karti, s tim da je audio mnogo, mnogo manje zahtjevan (manja kolicina podataka za obraditi) od grafike i videa (time propusni opseg totalno nestaje iz grupe cinilaca o kojima treba uopste razmisljati kao o problemu).

To je to...a zasto neke karte "opterecuju" PCI magistralu nekih maticnih ploca cemo ostaviti za drugi put.

PS. I pise se bandwidth a ne bandwith NHF.

diviner is offline   Reply With Quote