Thread: Snimanje bassa
View Single Post
Old 20-10-2006, 12:41 AM   #2
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Default Re: Snimanje bassa

Quote:
Originally Posted by OFF
... ti nam reci neka svoja iskustva, sta volis,
najvi?e volim kad dođem u studio da snimam bass, tamo me uključe direktno u mikser, i puste matricu (zajedno sa mojim basom) preko ns-10...po mogućnosti da se čuje i autoput, po neki brum, i par producenata koji na kr? matricu tra?e da odsviram gruvi, d?ezi, muvi, fanki bas koji otkida, gruva, pomijera...i da od toga naprave planetarni hit...?alim se

moram da priznam da nisam ba? u ?ivotu toliko isprobao gitara da mogu da govorim o tome koliko pojedino drvo i kako utiče na zvuk. Sve moje gitare (potpuno slučajno) su imale rosewood neck, i uglavnom neck-through. I na?alost, kod nas se sve radi na brzinu, tako da iako sam snimao preko stvarno vrhunskih pojačala i pretpojačala, vrijeme nas je uvjek ograničavalo tako da nisam mogao mnogo da eksperimenti?em. Međutim, sa ovim novim gitarama, koje imaju ugrađenu dobru aktivnu elektroniku, novim ?icama i dobrim raspolo?enjem (dobrom koncetracijom) vrlo malo je potrebno da se dobije dobar zvuk. Ja sam uglavnom bio zadovoljan kad bi kombinovali direktan signal iz gitare (preko nekog kompresora i eq. po mogućnosti) sa jo? par mikrofona na pojačalu. Volim i da stavim mikrofon iznad kobilice (o tome sam već pisao u tredu "oprema", pa da se ne ponavljam) jer se time dobijaju odlični efekti. Ako je u pitanju fretless, dobijete zvuk kao da ste snimali kontrabass, a ako snimate slap dobro izlaze visoke frekvencije, koje magneti obično ne pokupe...

Zavisi kakva muzika se radi, jer za neki funk, finger style (tipa pastorius, jamiroquai, kad se koristi uglavnom bridge magnet) čak je i po?eljno da ?ice nisu nove, da ne zvone previ?e, dok opet ako se radi ne?to tipa marcus miller, nove ?ice su imperativ. Ponekad mi je dovoljan samo direktan signal iz gitare, malo razvučen L-R kad se tra?i konkretan, čist zvuk, a nekad opet samo koristim varijantu mic-pojačalo, ako hoću da dobijem recimo rokerskiji, zaprljaniji bas (kad sam radio neke basove za petra jelića, koristio sam adam glavu i malu hand-made kutiju 12", samo jedan mic i dobili smo zadovoljavajući rezultat...

kako si i sam rekao, tema je preop?irna, pa polako

poz
bassystem is offline