pozdrav i tebi prijatelju...
prvo moram da te pitam jel ti to imaš fender jazz bass, usa original? i iz koje godine (oćeš mi ga prodat

)))...jer ako je to slučaj nije mi jasno što ti smeta u zvuku. Jer još nisam imao u ruci fjb koji loše svira...možda je u tvom slučaju problem u potenciometrima ili magnetima.
što se tiče žica, naša društveno-politička situacija nas stavlja u nezavidan položaj, jer nije lako sa ovim zaradama svako malo bacit' 30-40e na žice (lako je gitaristima, 400-500din

)a i ovo naše tržište mi je sumljivo, jer mi se sa žicama koje kod nas kupim nerijetko dešavaju čudne stvari. Jednom mi je drugi dan pukla nova žica (roto sound), drugi put recimo stavim blue steel, kad poslije par dana one mutne i tvrde kao sajle, a sada sam recimo dva puta za redom stavio identičan komplet (ernie ball) i one imaju potpuno drugačiji zvuk!!! Nevjerovatno...a ne umišljam, jer svaki put kad stavim nove žice snimim se da imam za usporedbu, jer i mene to isto zanima...a rado pričam priču kad mi je tata iz amerike jednom donio ernie ball komplet, pa to je pola godine imalo isti zvuk, kristalno jasan, žice elastične kao i prvi dan....tako da neznam što da ti kažem. Uglavnom se slažem sa tvojim ocjenama, ove "domaće" ernie ball su mi se dopadale (i baš sam mislio da sam pronašao komplet koji mi odgovara) ali kad sam stavio drugi komplet, ono druga priča...Sad koristim DR, Marcus Miller signature, i dobro se drže, imaju odličan zvuk (snimao sam za STRIP novi singl "Lova", pa mi recite da li vam se dopada zvuk bassa). Ja još imam kući jedan komplet D'addario Pro Steels, Super Bright, pa kad ih stavim, reći ću ti utiske, trebalo bi da su vrlo svijetle...Postoji jedna firma koja je napravila izuzetne žice, ali ih ja lično nisam probao. Zovu se Eliksir, i probao sam ih kod Zmolena (Negative) i on tvrdi da ih je u tom momentu imao 3 mjeseca, a one stvarno, zvone kao nove...kaže da koštaju oko 70e, ali stvarno vrijede...
Što se tiče debljina, zavisi kako sviraš i koju vrstu muzike. Ali ja već duže sviram 45 i preporučujem ih za dobar i konkretan bass. 40-etice su dobre za virtuoznije sviranje, hamering, akordi, jer se lakše benduju i okidaju ali nemaju tako pun i konkretan bass.
Koristio sam fast fret i rekao bih da pomaže u očuvanju jasnog zvuka žica, ali sam u zadnje vrijeme čuo nevjerovatnu priču kako utiče (preko kože) na nervni sistem ili već nešto slično, mada je to vjerovatno spuštanje od strane konkurentske firme

). Dopalo mi se kako radi ono d'addario sredstvo za žice, ali ga nema nešto u prodaji kod nas. I vrlo interesantno, probao sam DrDuck's Ax Wax za žice i lak...za bass (stainless steel) mi nije pomogao, ali zato za bronzane žice od akustične je pravo čudo. Na akustičnoj su bile neke stare bronzane, koje sam htio da bacim, mutne, i onako patinasto tamne, međutim poslije ovoga kao nove (jes malo da liči na džirlo proizvode, ali eto)
pozdrav