Re: Oprema
u studiju, za snimanje sam najčešće koristio uobičajen metod, snimanje direktnog signala iz gitare i snimanje pojačala preko mikrofona. Sad, sve zavisi ko je producent i o kakvoj muzici se radi, odnosno koliko ozbiljno se radi, jer je ljudima ponekad dovoljan direktan signal "kroz sto" preko nekog kompresora, uglavnom. A ako oćeš da expermentišeš (ili ako imaš vremena) onda postaviš više mikrofona na pojačalo (posebno ako ima više zvučnika) pa isprobavaš i poslije dodaješ te kanale onoliko koliko ti odgovaraju u matrici...jer svaki mikrofon ima svoj karakter, položaj dosta utiče na zvuk, pa i soba dosta doprinosi karakteru zvuka. Ponekad odgovara ambijentalniji zvuk (kada se postavi jedan ili više mic. na većoj udaljenosti od pojačala) a nekad "bliži", odn.konkretniji zvuk. Kad koristim "slap" tehniku sviranja, onda mi visokih frekvancija nikad dosta, te koristim i jedan mikrofon koji stavim iznad kobilice (ali mora da bude dobar, kondenzatorski, osjetljiv) koji hvata baš taj udarac žice o drvo gitare, jer preko svojih magneta i elektronike nikad nisam uspio da to snimim(jer dok sviram, naravno, čujem kako žica zvuči). Naravno, u miksu se taj kanal samo malo pusti, ali ima odličan efekat...Volio bih da imam neki dobar kompresor i ekvilajzer za snimanje, ali ovako samo nosim gitare i pojačalo, i zavisim od studijske opreme.
Što se tiče koncerata, ja nisam od onih "in ear monitoring" tipova, više volim konstruktivnu buku na bini. Volim da imam dobar i glasan monitoring, ali naravno ukoliko je kvalitetan kompletan zvuk na bini. Obično koristim svoje pojačalo preko kojeg čujem bas, mada volim da ga malo pustim i u monitoru, jer obično ima hornu, preko koje odlično izlaze visoki (ja imam trace elliot, gp11, koji ima samo jednu full range petnaesticu). Volim, naravno, da koristim i razne pedale i efekte, međutim, svi procesori koje sam probao uglavnom degradiraju zvuk više nego što ga poboljšavaju, a i iz iskustva kod nas, uglavnom nema tehničkih uslova da se to čuje kako treba, tako da sam uglavnom koristio boss chorus, flanger, dig.delay i ponekad wah-wah...
Volio bih da imam onaj veliki box ampeg, jer je to bilo jedno pojačalo kad sam stvarno čuo fenomenalan, velik, konkretan, dubok, ......bass. Nekoliko puta sam svirao preko te kutije a preko različitih glava, i uvjek je to bio savršen zvuk...i volio bih da imam kontrabass...je*** bas bez "mečke" (kako su ljudi nepravedno kod nas dali nadimak tom divnom instrumentu)
Last edited by bassystem; 19-10-2006 at 10:36 PM.
|