View Single Post
Old 19-10-2006, 02:17 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: prijemcivi bass trapovi?

Quote:
Originally Posted by Arthur
razumem jasno vezu izmedju akustike prostorije i zvucnika, i savrseno sam svestan komplikacija koje nastaju, ali, ako se ne varam, jedina alternativa, u ovim uslovima, jeste istovremeni dizajn akustike prostorije u odnosu na model zvucnika i zeljeni rezultat. Nisam bio u mogucnosti da sve zvucnike koje sam analizirao donosim i testiram u mojoj prostoriji, niti verujem da vecina budget korisnika tu privilegiju ima. Dakle, jedino sto mi je bilo moguce uciniti, koliko god to ne-efikasno bilo, jeste da u vise razlicitih prostorija cujem sopstvene reference na razlicitim monitorinzimam i odlucim sta je najmanje zlo. Mackie sam takodje cuo na vise razlicitih mesta, od podruma sa prirucno sredjivanom akustikom, do projektovanih petocifreno ulozenih akustika prostorije. Dve krajnosti koje sam pritom cuo dale su mi okviran rezultat kako ce se nesto ponasati kod mene.
Skorasnja iskustva mi potvrdjuju da je takva strategija izbora monitora (iako je 100% svakodnevna pojava, i jedina "moguca" mogucnost), skoro potpuno NEUPOTREBLJIVA...
JASNO mi je da je to ovde jedino tako moguce, ali moram da kazem da se ne mali broj ljudi opekao na ovu metodu, zanemarujuci da je njegova prostorija posebna, i ne samo prostorija za rad, nego i raspored ostalih prostorija, materijal zidova, itd..
Najsigurniji nacin je doneti zvucnike u SVOJ prostor i probati ih. To je cinjenica... bez obzira na izvodljivost.

Edit:
----
Na kraju, metoda "donesi monitore kod sebe u SVOJ PROSTOR i poslusaj nekoliko dana" je ipak DALEKO jeftinija nego pravljenje akustike za zvucnike ili zvucnika za akustiku. Isto tako je jeftinija od metode "kupi ono sto ti se dopalo u tudjim sobama... i rizikuj da pogresis"...
Moze se i ovo proglasiti "filozofijom", sta god, ali je ovaj SAVET (da, to je neki savet) ipak proizasao iz cinjenice da se novac na ovim prostorima tesko zaradjuje (ma... tesko se zaradjuje svuda...), i da ga ne treba bacati, cak i ako "moras"... jer ne mora se nista...
----

Quote:
Ja sam, boggy je svedok, odavno svestan mana prostora u kojem moram da radim, i sada je dosao trenutak da sledeca ulaganja (posto sam resio pitanja ventilacije i zavrsavam klimatizaciju) usmerim u pravcu salvage mission-a prostora. Nijedan od dosada ponudjenih predloga za bass-trapping nije jos isproban , zeleo sam ovim topikom da pokrenem sumiranje razlicitih predloga i da razmotrim koji od tih bi nama najvise odgovarao. Svi dosadasnji saveti su bili usputne prirode i nisam ih detaljno pamtio i analizirao.
JEEEEEEL!? A zasto smo ih pisali? Ili... zasto bi ih mi pisali ponovo, kad je tebi lakse da citas ponovo?
Quote:

Zato, ponovo pokrecem isto pitanje : Vasi predlozi za prirucno smirivanje comb-filteringa prostorije su - ? Zapamtio sam bogijev predlog za neraspakovanu ursa vunu, uzet je u razmatranje.
Uzgred, ako ti je problem novac, onda nema jeftinijeg, mada... ko ce meni verovati...
Quote:
Sustina problema, kao sto neki prijatelji sa foruma vec znaju, jest da limitiran budzet nije prouzrokovan nedostatkom novca vec nedefinisanim statusom nad koriscnjem prostora, tako da postoje realne mogucnosti da ne zadrzim duzi vremenski period u istom. Tako da, cilj su mi koliko je moguce jeftina i delotvorna resenja, po mogucstvu mobilne prirode. Jos cu detaljno prouciti Oggyjeve linkove na kojima mu se jos jednom zahvaljujem.
URSA vuna (neraspakovana) je sasvim mobilan predlog, najjeftiniji koji postoji, i lako se prenosi bilo gde, pod uslovom da ti je ista igde vise potrebna i da je zelis u svojoj blizini.
Quote:

p.s: Filozorifanje nije bilo upuceno akustickim komentarima, vec shivinom i baltazarovom postu kojima jednostavno nije mesto u ovom topiku.
Aaaaa!!!! OFF TOPIC... sorry!!! OFF-e! Evo nesto za tebe :o

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote