View Single Post
Old 19-10-2006, 01:58 PM   #16
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: prijemcivi bass trapovi?

razumem jasno vezu izmedju akustike prostorije i zvucnika, i savrseno sam svestan komplikacija koje nastaju, ali, ako se ne varam, jedina alternativa, u ovim uslovima, jeste istovremeni dizajn akustike prostorije u odnosu na model zvucnika i zeljeni rezultat. Nisam bio u mogucnosti da sve zvucnike koje sam analizirao donosim i testiram u mojoj prostoriji, niti verujem da vecina budget korisnika tu privilegiju ima. Dakle, jedino sto mi je bilo moguce uciniti, koliko god to ne-efikasno bilo, jeste da u vise razlicitih prostorija cujem sopstvene reference na razlicitim monitorinzimam i odlucim sta je najmanje zlo. Mackie sam takodje cuo na vise razlicitih mesta, od podruma sa prirucno sredjivanom akustikom, do projektovanih petocifreno ulozenih akustika prostorije. Dve krajnosti koje sam pritom cuo dale su mi okviran rezultat kako ce se nesto ponasati kod mene. Ja sam, boggy je svedok, odavno svestan mana prostora u kojem moram da radim, i sada je dosao trenutak da sledeca ulaganja (posto sam resio pitanja ventilacije i zavrsavam klimatizaciju) usmerim u pravcu salvage mission-a prostora. Nijedan od dosada ponudjenih predloga za bass-trapping nije jos isproban , zeleo sam ovim topikom da pokrenem sumiranje razlicitih predloga i da razmotrim koji od tih bi nama najvise odgovarao. Svi dosadasnji saveti su bili usputne prirode i nisam ih detaljno pamtio i analizirao.
Zato, ponovo pokrecem isto pitanje : Vasi predlozi za prirucno smirivanje comb-filteringa prostorije su - ? Zapamtio sam bogijev predlog za neraspakovanu ursa vunu, uzet je u razmatranje. Sustina problema, kao sto neki prijatelji sa foruma vec znaju, jest da limitiran budzet nije prouzrokovan nedostatkom novca vec nedefinisanim statusom nad koriscnjem prostora, tako da postoje realne mogucnosti da ne zadrzim duzi vremenski period u istom. Tako da, cilj su mi koliko je moguce jeftina i delotvorna resenja, po mogucstvu mobilne prirode. Jos cu detaljno prouciti Oggyjeve linkove na kojima mu se jos jednom zahvaljujem.

p.s: Filozorifanje nije bilo upuceno akustickim komentarima, vec shivinom i baltazarovom postu kojima jednostavno nije mesto u ovom topiku.
Arthur is offline   Reply With Quote