Quote:
Originally Posted by SHIVA
i mozhda me se to i ne tiche zapravo...
|
... u potpunosti si u pravu...
Ajd sad lepo za ceo forum , da ne bi bilo daljih filozofiranja, i pogresnih shvatanja i patroniziranja : Posle visegodisnjeg slusanja raznih budget varijanti monitora od customiziranih MME pa sve do bm15a i srodnih igracaka, izbor na HR824 je pao veoma promisljeno i samouvereno. Nije bilo reci o kataloskoj prodaji niti o pecanju na gluposti. Znam da bi mi M&K sigurno bolje lezali ali pitanje o budzetu nije bilo moje, niti sam u ovoj prici sam. Prilikom kupovine monitora, savete nisam trazio, nego sam SLUSAO sta kako radi i sta bi mojim zahtevima najvise odgovaralo, i nemam nikakav problem sa tim. Takodje sam bio svestan ogranicenja svoje prostorije i jedini plan mi je bio da dobronamerno, kada za to dodje vreme, zatrazim savet o SREDJIVANJU AKUSTIKE PROSTORIJE a ne o IZBORU ZVUCNIKA, jer se to i ne pominje u naslovu ovog threada. Nisam ni slutio ovakvu tiradu filozofiranja i ispoljavanja nekih drugih razmisljanja koji nemaju toliko veze sa veoma KONKRETNIM pitanjem. Rado bih sa gospodinom Bogijem privatno jos izdebatovao o samim zvucnicima, ali je isti vec duze vreme odsutan sa ICQ-a, a nemam zelju da ga privatno uznemiravam. Stoga nalazim da je ovakav odgovor bio veoma neproduktivan sa meni nejasnim motivom.
Sva aktivna resenja nearfild monitora u datom cenovnom rangu su "cudesno lazljive sprave" , a mackiji daju znacajno bolji odnos cene/kvaliteta jer su mi licno, za moje potrebe i BM15a davali jako sarene rezultate. Najbolji zvucnik koji sam u datom istrazivanju cuo jeste MME, sa iznimkom nedostatka robustnosti koju moj nacin rada iziskuje i cinjenicom da i u pasivnoj varijanti kosta znacajno vise od Mackie monitora, obzirom da mi je potreban ceo 5.1 sistem (ne meni licno vec kolegi sa kojima sam udruzio snage a koji je finansijer monitoringa). MME su svakako savrseni za potrebe sekundarnog monitoringa, pored neceg ovako robustnog i izdrzljivog kao sto je mackie.
I samo bih na kraju zeleo da se zahvalim ostalim clanovima ove diskusije koji su zanemarili hipotetiku i konkretno mi ukazali na opasnost od pozicioniranja zvucnika blizu zida, jer sam sinoc uradio promenu polozaja i dosao do zapanjujuceg poboljsanja... cela soba znacajno manje rezonuje u opsegu sub-basseva, znacajno je prodisao i kriticni opseg 100-200hz. Problema sigurno jos uvek ima, ali je vec pri ovom setupu slusanje veoma nalik onom sto sam navikao. Hvala!