Zdravo clusterchord,
Quote:
Originally Posted by clusterchord
boggy je odlicno objasnio,
|
Hvala
Quote:
ja bih samo dodao da ukoliko se problem cesto ponavlja, ne treba razmisljati o uklananju posljedica (DC Offset removal), vec o uklanjanju samog uzroka. drugim rijecima, konstantni problemi s nastajanjem offset-a znaci da negdje imate probleme u svom signal chain-u za snimanje. dali se radi o napajanju, uzemljenju, konverteru itd, ali nesto tu ne stima.
|
Sto se tice uklanjanja uzroka... problemi nastaju kada se pre ulaska u konvertor prolazi kroz recimo kompresor... tada se DC offset, ako postoji iz recimo mic pre, ni ne moze lako detektovati... a kompresor moze da ga sreze hp filtrom na ulazu (svaka "hardverska" sprava ima High Pass na ulazu... od 2 do 20Hz, kako se kom dizajneru "svidi")
Quote:
sto se tice highpass filteringa - svaki highpass, koliko god se to cinilo malo, analogno ili digitalno, uvijek promjeni originalni zapis, i poremeti neke faze u osjetljivom bass podrucju. npr, pogotovo jeftini plugin poput wavesa - ja to uvijek cujem koliko god nisko stavim rezucu frekvenciju (npr. 25Hz sto je tipicno da maknes vocal booth rumble ili prolazece kamione i slicno  ). ode mi punch od basa u pm
|
... ali treba imati u vidu da zaobilazenje high pass-a na "vocal booth rumble" odvoza kompresor na sasvim neocekivanu stranu, ili bilo koju spravu koja "okida" na level... cak i mic-pre moze prerano da "odveze" u limiting, overload ili sta vec... iako se "ne cuje" zasto...
Quote:
btw, nisam 100% siguran, ali mislim da cubase-ov DC Offset radi na principu racunanja prosjeka simetricnih peakova u plus i minus i onda po tome pomicanja cijelog wave zapisa na dole ili na gore. puno jednostavniji (i manje štetan) algoritam od highpass filteringa.
|
Da, DC offset se lako skida, ako je samo on problem, sracuna se srednja vrednost signala u celoj traci i izracunata velicina oduzme od svakog sempla ponaosob...
srednja vrednost ili DC offset = (zbir svih vrednosti semplova u traci)/(broj semplova u traci)
Jedini je problem sto taj postupak ne moze da ide u realnom vremenu vec samo u nekom vidu "renderinga" vec gotove trake.
Ako treba u realnom vremenu, jedino resenje je high pass.
Ako softverski high pass ne radi kako treba, uzeti bolji softverski high pass, ili pre ulaska u AD konvertor, provuci signal kroz ispravan hardverski high pass.... itd... sve su to manje-vise obicni saveti, bez ikakve "kineske filozofije".
pozdrav
bogi