Quote:
Originally Posted by Arthur
Razumem ja to, ali sam i dalje misljenja da, "to malo dinamike" u tih 3dB ne prepustam mastering inzenjeru, zelim da konacnu rec na temu dinamike dam ja. Ukoliko zelim vise dinamike, napravicu tisi mix, i insistirati da se ne budzi na masteringu... ukolilko se ja nesto uopste pitam u datoj situaciji...
|
Iz ovog posta kapiram da masteringu ne prilazis ozbiljno . U tome sto pricas ima i te kako puno razlike . Mozda je preopsirno da objasnjavam sada , ali cu se pozvati na ono sto Perun stalno potencira ... a to je ZVUK . Razlicit pristup ( i alati ) ce te dovesti do razlicitog rezultata , tj karaktera , tj ZVUKA .Verovatno sam jedini ovde , ali meni se zvuk limitera ponekad i dopadne , kompresija ( cak i 2 - 3 db ) moze povratiti one " propale " detalje nazad u pesmu , snimak se moze znacajno prosiriti ( i bez da " dobije krila " kao sto je pomenuo Dusan ) ... ali mozda je najbolje da se uveris licno .
Smiksaj pesmu na npr - 14 RMS i gotovu verziju ( - 10 ili - 11 RMS ) donesti obe , pa cemo da uradimo mastering te tise , da vidis koliko se razlikuje ....
Quote:
Originally Posted by Arthur
meni se recimo skoro desilo da sam poslao maximalno spaljene mixeve "poznatom mastering producentu", i da sam dobio JOS spaljenije, a nereseno pitanje basseva koje nisam uspeo da skroz iskontrolisem u mixu... zapravo, covek nije nista ni pipnuo frekventno, cini mi se...
|
Ili ti je pogresan " poznati mastering producent " ili ga je bolelo uvo da radi , ili ga je bolelo uvo da radi sprzen snimak

( salim se , naravno )
Pozdrav