Thread: Problem u miksu
View Single Post
Old 17-10-2006, 12:18 PM   #37
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Problem u miksu

@ Artur

Tvoja prica mi se i svidja i ne svidja ( "ne svidja" nije pravi izraz, vec pre "Ne stoji" jer prvi put kada budes imao ozbiljnijeg posla, bices suocen sa problemom).

Naime, svidja mi se kada je neko samouveren i brani svoj stav, ali to eventualno moze da ti prodje ako snimas i mixas celu plocu, pa ti izvrsni producent ili izdavac, dopusti (jer si covek od poverenja) da uradis do kraja kako si ti zamislio.
Tu mozes i da sprzis i da ne sprzis, ako sve uradis jednako.

Druga situacija je da radis nesto gde se pojavljuju drugi radovi osim tvog. Tada, ako ti nisi "glavni", moras ispostujes odredjene stvari, bez obzira na tvoj prvopomenuti stav.
Cinjenica da nesto moras, ne umanjuje vrednost tvom radu, nego samo dovodi u pitanje njegov finis iz jednostavnog razloga sto ako na jednom mestu ima 10 pesama, a ja sam recimo "glavni", moja duznost tj. i ja moram da svakoj od njih dam isti tretman, tj. uslove na CD-u.
Ni jedna od njih, ne moze biti ni tisa, ni glasnija. One mogu i smeju da se razlikuju samo po produkciji, a nikako u nivou.

Tu dolazi do izrazaja prica koju ti je MAx ispricao. Tvoje je da uradis mix "po savesti" i da ga predvidis 2, 3 db jaceg, ali da ipak ostavis onome ko daje "poslednju rec" da ga dinamicki smesti gde mu je mesto. Dinamicko pozicioniranje, mnogo manje zadire u kreativni deo mixa, nego sto je to frekventna regulacija, pa ako za nesto treba da se pitas kao covek koji je zaduzen za "umetnicko-tehnicki dojam" mixa, onda to treba da bude upravo frekventna slika mixa, a ne to da li je -10 ili -13.

Ja sam svake godine placen da ratujem sa ljudima koji imaju takve stavove jer tamo gde ih je vise, situacija pocinje da biva neodrziva. Ja sam ove godine imao situaciju da covek sedi kod mene i da mu ja objasnjavam "zasto njegova pesma ne moze da bude glasnija od ostalih", dok je on pokusao da mi objasni "zasto bas njegova pesma mora da bude glasnija od svih". Namerno ne pominjem ime, jer je u pitanju osoba koja je javna licnost, ali to nije izolovan slucaj. Na kraju se sve zavrsava tako da mora da ispostuje moj zahtev, jer sam ja taj koji se u tom momentu pita, tj. osoba kojoj je ukazano poverenje da donosi takve odluke. Tu nema niceg licnog, osim ako sam ne zelis to tako da postavis.
Cak su i jacine relevantne. Ja sam ove godine na festivalu imao napr. mix koji je na -13 jeo sve mixeve na -10. Istina, radili su ljudi koji to odlicno znaju da urade i sve se zavrsilo tako sto sam, taj mix od -13 utisao za 1 db!
Sa bitnom razlikom, sto se to nije uopste primetilo, jer je on dinamicki bio prilicno "neunisten". Kod snimaka koje sprzis limiterom, kada utisas, dobijes jednu veliku kitu i u tim slucajevima, vratim mix da mi se posalje drugi, tise mixan, ne zbog mene, vec da ja ne bih tog nekog zajebao. E sad... Time on zajebe mene, jer meni ceo posao stoji jer cekam da se neko smiluje i udovolji mojim zahtevima.
Nemamo mi osnvnu kulturu profesionalnog ponasanja. Ovde svi misle kako neko hoce da ih "zajebe", da im "utisa mix da bi oni ispali gori" (sto? zbog tiseg mixa?...), a niko to ne dozivljava onako kako treba.
Ako sam ja na primer zaduzen za jedno izdanje, onda je PRVO MENI BITNO DA TO ZVUCI NAJBOLJE MOGUCE, a pod tim podrazumevam SVE PESME na tom CD-u.
NE postoji "teorija zavere" ili slicne gluposti, vec samo zelja i obaveza (prema onome ko me placa) da to zvuci najbolje moguce.

U tom kontextu, kada radis nesto sto ide na zajednicki CD, obuzdas malo ego, i , ako nista drugo, pokusas da kontaktiras tog "nekog", pa se sa njime dogovoris kako treba da mu dostavis snimak. Svako ce da pristane na to, ako pokazes dobru volju, a to ce po tebe i po sve koji ovo citaju biti visestruko korisnije od iskljucivog i zadrtog stava "Ja i niko drugi"

Pozdrav

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote