Thread: Problem u miksu
View Single Post
Old 16-10-2006, 10:24 AM   #2
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Problem u miksu

upravo sam zavrshio jedan mix pa imam jedno pitanje/sugestiju...

recimo smixam sa limiterom pa:

A: maknem limiter pa komprimiram master (nema smisla jer se dinamika razleti)
B: limitiran master komprimiram (ima puno vishe smisla) ili...
C: uopche ne komprimiram limitirani master?

Do sada sam svashta pokushavao i nekako mi se najbolje vidi napravit uredan mix bez limitera (uz limiter na grupi sa kick-bas-snare dionicom) i takav mix renderirat u wav. U histogramu pogledam prosjechne i maximalne peak-ove i uz malo truda i par preslushavanja namjestim limiter tako da skida samo maximalne peak-ove (koi proizlaze upravo iz sume grupa) dok prosjechni ostaju tik ispod limitera. Renderirani wav ide u trash a limiter na master i ponovo renderiram grupe s limiterom na masteru. Tako dobijem mix bez velikih peak-ova sa par dB headroom-a za master kompresor koi daleko lakshe radi nakon shto se skinu peakovi. Nakon toga EQ-om malo ushtipnem 250 Hz i po potrebi roll off ispod 32 Hz i tek onda limitiram sa L3 multiband maximizer-om. Obichno koristim wideband limiting jer tako L3 nastoi ochuvati medjusobni dinamichki odnos pojedinih band-ova. Drugim rjechima takav limiting ne narushi bitno tonalni balans. Ako to nie dovoljno glasno "olabavim" crossband i vrlo brzo stignem i preko -10 dB RMS no tu vech dodje do sitnih izoblichenja u dionicama koje su glasnije. Obzirom na ta izoblichenja definiram "priority" na svakom band-u limitera i (obichno) smanjim prioritet low-end band-a i tako sprjechim "pumpanje" basa.

E sad... ne vidim nachina da radim mix sa L3 limiterom ukljuchenim na masteru, a s druge strane chitajuchi ovaj topic dobijam zhelju isprobat i ovaj nachin rada... samo onda moram koristit neki "no brain" limiter jer ovaj multiband nikako nie pogodan.