Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Elem, svaki dan koristim simultano podsvest i svest, (ili je bolje reći da podsvest koristi mene?) a ti ako ne možeš ili ne moraš, blago tebi.
Podsvest uslovljava ali nije automatski negativna. Takođe ne nastaje samo kao posledica traume ili stresa. pročitaj neku malo noviju knjgu iz oblasti psihologije, mani se školskog gradiva. E sad ako pričaš by the book a odvajaš nadsvesno, i podsvesno kao dve različite stvari a kao oblasti čovekovog nesvesnog, onda ti je ok definicija a ja sam se netačno izrazio donekle, ali i dalje pričaš kao da si pročitao 2ipo Frojdove knjige u kojima se podsvest tretira kao psihološko đubrište.
|
Kao prvo... Sigmund Freud je isfrustrirani narkoman mega kalibra. Sva srecha pa sam preskochio vechinu njegovih knjiga i na vrijeme "otkrio" njegovog suvremenika Carl Jung-a. Iako je Jungova literatura stara do danas na tom polju nie napisano nishta bitno drugachije. Jungov test je i danas osnova svih psiholoshkih testiranja i osim novih podvrsta i raznih adaptacija nie se mjenjao do danas. Ako smatrash da grjeshim molio bih te da mi navedesh autora ili literaturu o tome... stvarno me interesira.
Drugo... to shto je podsvjest patoloshka pojava ne znachi da ujedno i ne upravlja sa 95% tvog zhivota i tvoih odluka. Za pochetak... kad si zadnji put donio odluku da morash obnoviti zalihe nekih enzima ili neurotransmitera i uposlio organizam da ih proizvede?
Treche... svjesno ne mozhesh pristupati podsvjesti jer trenutka kad neshto iz podsvjesti "ispliva" to prestaje biti podsvjesno. Bez puuuuno truda i vjezhbe ili pomochi psihoaktivnih komponenti u kontroliranim uvjetima nemoguche je na bilo koi nachin upravljati podsvjesnim procesima.
Chetvrto... ako podsvjest uslovljava (u tome se chak i slazhemo) i svjest nema "pristup" podsvjesti... onda slobodna volja ne postoji... zar ne?
Quote:
Postoji mnogo nesvesnih mehanizama koji su neprekidno aktivni tokom komponovanja, za početak svo naše naučeno znanje o muzici, uključujući i sve pesme i melodije koje smo čuli.
|
Znanje (sjechanje) i iskustva NISU podsvjesni mehanizmi!!! Rutine stvorene na temelju "znanja" i iskustva su produkt podsvjesti i zapravo jedan od shtetnijih mehanizama podsvjesti ako pokushavash biti kreativan.
Quote:
Ako ja svesno komponujem dok namerno i svesno pokušavam u trećem taktu smisliti nešto što lepo razrešava melodiju iz prva dva takta pa tražim nešto brzo što se završava dugačkom notom (na primer) odjednom primetim da sam (a to je upravo dečko i prijavio da mu se dešava na početku teme) nesvesno dodao nešto što je ostalo u meni kao zapamćena muzička sekvenca.
|
Ovako mozhemo do sutra, no chinjenica je da do god vjerujesh u konstantno ispreplitanje svjesti i podsvjesti zapravo si uglavnom nesvjestan i rob vlastite podsvjesti i njenih rutina.
Quote:
u jednom snu se ticao moje tadašnje veze (podsvesne informacija) a bio sam svestan svega što se događa u snu. Znači nikakav problem mućkati svesno nesvesno i koje god svesno.
|
Da li ti u tom snu znash koja sugestija dolazi s kojeg nivoa svjesti? Da li inache u zhivotu razlikujesh sugestije svjesnog razmishljanja i podsvjesnih mehanizama? Naravno da ne. Dakle nisi svjestan ispreplitanja svjesnog i nesvjesnog... ili jednostavno: nisi svjestan!
Evo ti par autora koje nalazim apsolutnim autoritetima na ovom polju:
Hegel - The Phenomonology of the Mind (ovo je osnova za razumijevanje teme. lijepo stavlja u perspektivu pojmove iskustva, memorije, svjesti i podsvjesti, te ukazuje na mnogo mehanizama za koje vjerujemo da ne postoje)
SRI SWAMI SIVANANDA - Mind it's mysteries and control
te Stanislav Grof, Terence McKenna (ima odlichnih predavanja) itd.
edit:
Albert Einstein - The World As I See It / evo citat s prve strane knjige:
In human freedom in the philosophical sense I am definitely a disbeliever.
Everybody acts not only under external compulsion but also in accordance
with inner necessity. Schopenhauer's saying, that "a man can do as he will, but
not will as he will," has been an inspiration to me since my youth up, and a
continual consolation and unfailing well-spring of patience in the face of the
hardships of life, my own and others'.