View Single Post
Old 11-10-2006, 04:17 AM   #9
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: "sugestivno sviranje" ili melodija koju ste vec negde culi

Ja samo da se ubacim na kratko. Nisam ispratio ovu glomaznu raspravu, ali cisto da kazem za one originalne i transponovane tonalitete u klasicnoj muzici. Uopste nije retkost, cak je i praksa da se dela predvidjena za jedan solisticki instrument sviraju na drugom, te se zbog opsega i prirode instrumenta menja i tonalitet.
Postoje instrumenti za koje ne postoji bogata solisticka literatura, te su silom prilika upuceni bas na transkripcije dela za neke druge instrumente. Takvi instrumenti su na primer kontrabas, tuba, horna, fagot, kontra fagot, kontra klarinet...
Na primer, komplet bahove svite napisane za solo cello su transponovane u odgovarajuc tonalitet i jedna su od okosnice solisticke literature za kontrabas. Dosta je cest slucaj da recimo kontrabas i fagot razmenjuju dela jer su slicnog opsega, sa tom razlikom, da je fagot, kao i vecina duvackih instrumenata optimizovan za tonalitete sa predznakom, tj preciznije sa snizilicama, pa se zato eventualno radi neko trasponovanje u tonalitete sa povisilicama ili tonalitete do 3 snizilice zboga same prirode i stima kontrabasa. Tako na primer B dur, postaje A dur ili C dur u zavisnosti granice donjeg i gornjeg opsega...
Da ne udavim previse.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote