Thread: Novi SSL mixer
View Single Post
Old 10-10-2006, 05:19 PM   #41
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Novi SSL mixer

Quote:
Originally Posted by slowstar
Ni sam nisi svestan koliko si u pravu...MASOVNOST, PLITKOST, NEZNANJE i NEPOSVECENOST su bili faktori koji su pocinili GENOCID nad muzikom.......
Zdravo, slowstar.

Nisam muzicar niti se muzikom bavim na neki direktan nacin, ali mi se cini da je ovakvih slucajeva bilo u istoriji, doduse ne tako mnogo.

Zamisli kakve je sve POTRESE napravio izum fonografa? Kada je prvi put u istoriji covecanstva bilo moguce muziku "doneti" do slusaoca a da muzicari ne moraju da se "smaraju"...
Zatim radio i tv difuzija itd...

E sad.... ako uzmemo da je danas, prvo, PC racunar dostupan svakome,

2. da postoje veoma kvalitetni AD konvertori i sva oprema za obradu zvuka po veoma prihvatljivoj ceni (za cca 5000EUR mozes poceti solidno da radis u svojoj sobi, ako znas sta bi radio, naravno, bez sredjene akustike)... to nije moglo nikada tako jeftino! NE govorim o digitalnom audiu, nego o obradi zvuka... u najsirem smislu...

3. da postoji Nj. V. Mp3! (mozda najgrdji izum dvadesetog veka, ali... da ga nije "potpisao" Fraunhoferov institut, to bi ucinio neko drugi)

4. da postoji Internet... a mp3 mu "pomaze" da se razvija.

5. da se u muzicku produkciju ugurao neki "drugi" business, zeljan novca i zarade, a muzika ga (sustinski i globalno) ne zanima, ponekad ni ne znaju cime se konkretno sada bave...

Edit:
---
6. da postoji masovna piraterija... skoro da je nemoguce "sacuvati" digitalni zapis od ilegalne distribucije... ma sta "nadlezni" pokusavali u buducnosti... digitalni zapis ce biti i ostati lak i JEFTIN za distribuciju (ako se malo bolje prouci tematika, to su "izumitelji" i hteli, a sad ako su dobili to sto nisu hteli, ko im je kriv! Znam da zvuci grubo, ali je osnovni razlog prelaska na digitalni audio bio "zakotrljavanje" nekog drugog business-a a nus-pojave koje su nastale je neko "prevideo", najverovatnije zbog preteranog osecaja sigurnosti i nedodirljivosti... )
---

E sad... ne zelim da kazem da je splet gore navedenih "okolnosti" ravan izumu fonografa, ali zelim da kazem da su te okolnosti prakticno i jasno izazvale PROMENE u muzici, i ne samo muzici...

Mozda je bolje to nazvati epidemijom, s kojom ce se covecanstvo vec nekako razracunati, prirodnim putem...

S jedne strane mi je drago da je oprema postala dostupnija, jer nisam siguran da je i nekada, u "zlatnim" vremenima, bas SVAKO ko je bio izuzetno vredan i talentovan uspevao da se izbori za svoje mesto pod (muzickim) suncem. S druge strane mi je jasno da "dostupnost" svakome, izaziva i pojavu "svakoga", pa makar i ne zasluzio to...

Isto tako sam SIGURAN da postoje cak i veoma talentovani posetioci ovog Foruma koji nemaju hrabrosti da napisu (ma, bilo kakav) post na tom istom Forumu... sto je sve ljudski... znaci iako je sve vise dostupno, i sada je sve "lakse", postoji i problem hrabrosti! A oduvek su postojali i nerazumno hrabri... i postojace.

Takodje moras da imas u vidu, da je muzicka produkcija jedna od retkih delatnosti i muzika kao umetnost, ostala vezana, u dosadasnjem periodu, za STUDIO! A da se pri tom skoro sve ostalo moze raditi i u kucnim uslovima, ili pod "vedrim nebom"...

Taj uslov, po mom misljenju, je uveo fonograf i mislim da se sada stvari vracaju na normalu, onakve kakve su i trebale da budu oduvek... barem onako kako i ostale grane umetnosti funkcionisu (slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, knjizevnost... sve se to moze poceti u garazi ili bilo kakvoj sobi)

Pogledaj koliko samo koncerata bi ove godine!!!!

Muzika se pravi za ljude a ne za ploce (vinil ili cd)... e ako su koncerti posledica "nemilih" dogadjaja... pozdravljam!!!

Domacu muziku osamdesetih nisam voleo da slusam, osim malog broja izuzetaka, nije mi prijala GLOBALNO, a vidim da na forumu ima slicnih meni (iako mladjih), tako da ako je i postojala, nasa ELITA se nije bas pokazala onako kako dolikuje (globalno gledano, po mom misljenju)...
Znaci ako je i bilo dobrih ploca... toga je bilo MALO, u odnosu na sve ostalo... (opet po mom licnom misljenju)... a poznata je pojava da se secamo proslosti samo po dobrim stvarima, a zaboravljamo sta je bilo lose! A bilo je loseg... previse za moj ukus!

Da ponovim da se muzickom produkcijom ne bavim ni u kakvom direktnom smislu... niti znam ista o tome.

Isto tako da napomenem da danas domacu muziku slusam jos manje, i da se broj "svetlih" primera sveo na prste jedne ruke, jedva.

Ali mislim takodje da treba biti strpljiv... a vec ce oni koji ne znaju sta su hteli u muzici, nekako naci drugu zanimaciju ili izvor prihoda... prirodni su to procesi, a slusaoci u globalu vremenom stvaraju "zastitne" mehanizme... pa ne "radi" sve uvek i u svako vreme...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote