Quote:
Originally Posted by slowstar
Ni sam nisi svestan koliko si u pravu...MASOVNOST, PLITKOST, NEZNANJE i NEPOSVECENOST su bili faktori koji su pocinili GENOCID nad muzikom.......
|
Zdravo, slowstar.
Nisam muzicar niti se muzikom bavim na neki direktan nacin, ali mi se cini da je ovakvih slucajeva bilo u istoriji, doduse ne tako mnogo.
Zamisli kakve je sve POTRESE napravio izum fonografa? Kada je prvi put u istoriji covecanstva bilo moguce muziku "doneti" do slusaoca a da muzicari ne moraju da se "smaraju"...
Zatim radio i tv difuzija itd...
E sad.... ako uzmemo da je danas, prvo, PC racunar dostupan svakome,
2. da postoje veoma kvalitetni AD konvertori i sva oprema za obradu zvuka po veoma prihvatljivoj ceni (za cca 5000EUR mozes poceti solidno da radis u svojoj sobi, ako znas sta bi radio, naravno, bez sredjene akustike)... to nije moglo nikada tako jeftino! NE govorim o digitalnom audiu, nego o obradi zvuka... u najsirem smislu...
3. da postoji Nj. V. Mp3! (mozda najgrdji izum dvadesetog veka, ali... da ga nije "potpisao" Fraunhoferov institut, to bi ucinio neko drugi)
4. da postoji Internet... a mp3 mu "pomaze" da se razvija.
5. da se u muzicku produkciju ugurao neki "drugi" business, zeljan novca i zarade, a muzika ga (sustinski i globalno) ne zanima, ponekad ni ne znaju cime se konkretno sada bave...
Edit:
---
6. da postoji masovna piraterija... skoro da je nemoguce "sacuvati" digitalni zapis od ilegalne distribucije... ma sta "nadlezni" pokusavali u buducnosti... digitalni zapis ce biti i ostati lak i JEFTIN za distribuciju (ako se malo bolje prouci tematika, to su "izumitelji" i hteli, a sad ako su dobili to sto nisu hteli, ko im je kriv! Znam da zvuci grubo, ali je osnovni razlog prelaska na digitalni audio bio "zakotrljavanje" nekog drugog business-a a nus-pojave koje su nastale je neko "prevideo", najverovatnije zbog preteranog osecaja sigurnosti i nedodirljivosti... )
---
E sad... ne zelim da kazem da je splet gore navedenih "okolnosti" ravan izumu fonografa, ali zelim da kazem da su te okolnosti prakticno i jasno izazvale PROMENE u muzici, i ne samo muzici...
Mozda je bolje to nazvati epidemijom, s kojom ce se covecanstvo vec nekako razracunati, prirodnim putem...
S jedne strane mi je drago da je oprema postala dostupnija, jer nisam siguran da je i nekada, u "zlatnim" vremenima, bas SVAKO ko je bio izuzetno vredan i talentovan uspevao da se izbori za svoje mesto pod (muzickim) suncem. S druge strane mi je jasno da "dostupnost" svakome, izaziva i pojavu "svakoga", pa makar i ne zasluzio to...
Isto tako sam SIGURAN da postoje cak i veoma talentovani posetioci ovog Foruma koji nemaju hrabrosti da napisu (ma, bilo kakav) post na tom istom Forumu... sto je sve ljudski... znaci iako je sve vise dostupno, i sada je sve "lakse", postoji i problem hrabrosti! A oduvek su postojali i nerazumno hrabri... i postojace.
Takodje moras da imas u vidu, da je muzicka produkcija jedna od retkih delatnosti i muzika kao umetnost, ostala vezana, u dosadasnjem periodu, za STUDIO! A da se pri tom skoro sve ostalo moze raditi i u kucnim uslovima, ili pod "vedrim nebom"...
Taj uslov, po mom misljenju, je uveo fonograf i mislim da se sada stvari vracaju na normalu, onakve kakve su i trebale da budu oduvek... barem onako kako i ostale grane umetnosti funkcionisu (slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, knjizevnost... sve se to moze poceti u garazi ili bilo kakvoj sobi)
Pogledaj koliko samo koncerata bi ove godine!!!!
Muzika se pravi za ljude a ne za ploce (vinil ili cd)... e ako su koncerti posledica "nemilih" dogadjaja... pozdravljam!!!
Domacu muziku osamdesetih nisam voleo da slusam, osim malog broja izuzetaka, nije mi prijala GLOBALNO, a vidim da na forumu ima slicnih meni (iako mladjih), tako da ako je i postojala, nasa ELITA se nije bas pokazala onako kako dolikuje (globalno gledano, po mom misljenju)...
Znaci ako je i bilo dobrih ploca... toga je bilo MALO, u odnosu na sve ostalo... (opet po mom licnom misljenju)... a poznata je pojava da se secamo proslosti samo po dobrim stvarima, a zaboravljamo sta je bilo lose! A bilo je loseg... previse za moj ukus!
Da ponovim da se muzickom produkcijom ne bavim ni u kakvom direktnom smislu... niti znam ista o tome.
Isto tako da napomenem da danas domacu muziku slusam jos manje, i da se broj "svetlih" primera sveo na prste jedne ruke, jedva.
Ali mislim takodje da treba biti strpljiv... a vec ce oni koji ne znaju sta su hteli u muzici, nekako naci drugu zanimaciju ili izvor prihoda... prirodni su to procesi, a slusaoci u globalu vremenom stvaraju "zastitne" mehanizme... pa ne "radi" sve uvek i u svako vreme...
pozdrav
bogi