Mason
|
Re: Novi SSL mixer
... pa posto je nekvalitetna komercijala u vecini, onda cemo da se palimo kako je to vrh vrhova, da dizemo to u nebesa i da nipodastavamo sve ostalo, jer, zaboga, ovo se prodaje... mora da je "do jaja"... ma da je diskutabilno koliko se i to prodaje, jer najveci deo takvih izvodjaca ne moze ni schpajz da napuni, a kamo li da odrzi koncert... Da nije tezgi u inostranstvu, ali ne za strance (naravno), vec za nase iseljenike (kod kojih verovatno radi nostalgija za ovim krajevima i njegovim mentalitetom)...
Ne ulazim uopste u prichu o tome zasto je to tako... vec o tome sta valja, a sta nije ni za q..tz... A kada su stvari vise nego ocigledne, ne treba mnogo mudrovati o ukusima i uglovima gledanja stvari... Feces je feces, posmatrali ga mi iz ovog, ili onog ugla... to sto se zbog stalnog prisustva naviknemo na njegov "miris", pa se vise i ne primecuje i ne smeta, to je druga pricha...
Pomenuo si '80-e... Kada su u pitanju "noviji pravci", nikada nismo imali bolje pesme, a grdju produkciju... radilo se tako kako se radilo i sa chim se imalo... a ne bih rekao da npr. Stoja moze da se poredi sa Uspavankom za Radmilu M. (B.Dugme ... lepa kompozicija, odlicna akusticna gitara), Ochi boje meda ( EKV), energijom i buntom koju je nosio i delio sa publikom Johny B. Stulic... textovi su mu bili takvi da sami po sebi poseduju vrednost...
'90-te su bile propast muzike i propast drustva... ne ponovile se vise nikada... bile su moralna i intelektualna propast citave nacije. Mahalo se sa tri prsta, zemljom su vladali kriminalci i ubice, pa nam je takva bila i muzika.
Profesori i lekari su gladovali, donosili hranu sa sela, apstinirali zbog novca od cigareta i svega cega su mogli da se odreknu, a deci su uzor bili bogati kriminalci i schljam koji je pod okriljem drzave sticao vlast, moc i kapital. Sasvim je normalno sto je muzika '90-ih bila takva, jer se savrseno uklapala u parolu "hleba, igara i krvi". Nastao je ozbiljan problem... problem u vaspitanju dece, a deca su naslednici svake nacije i sve ostaje njima... Na koga se deca ugledaju? Ko ce zeleti da bude doktor nauka, ako doktori nauka gladuju, a reketasi voze skupe automobile i okruzeni su neznam ni ja kakvim nafrakanim ribama i okolo bacaju delice svog novca?
-"Rodices mi sina, kralja kokaina..."
-"Ja ubio sam coveka zbog tebe..."
... jos mnooogooo toga...
Psovka, kao psovka u textu, mozda nije bas sinonim pristojnosti, ali ne mora biti strashna i negativna, ali pesme koje su "pristojne" i nema u njima psovki, mogu biti i te kako opasne, jer mogu nositi opasnu poruku.
Nasa muzika '90-ih je bila savrshena poluga u izopachenom systemu neukusa.
Malopre pomenuti Milan Mladenovic iz '80-ih jeste bio porochan covek, ali poruka njegove muzike je bila pozitivna, intelektualna i navodila je na razmisljanje... textovi i aranzmani nisu bili sklepano smece...
'90-te godine su bile mracno doba zemlje Srbije, vreme od kog jos ne mozemo da se oporavimo, totalna i negativna promena systema vrednosti.
Sada jeste nesto bolje, ali idalje je itekako prisutan pomalo oslabljeni i posrnuli duh Slobodana Milosevica i systema vrednosti koji on nosi, u svemu, pa i u muzici...
A da li je nesto na nivou mentalnih retarda otpevano na Neumann-u, ili Rodi, to me se zaista ne tiche... Da li je na vocalu onoga ko je pevao umesto, svima nama dobro poznatih, "otvarachica usta" L480, ili neki TC, zaista me ne interesuje.... i onako u globalu nisam impresioniran domacom produkcijom...
Na svu srecu, ipak imam svoje uzore u svetu... itekako priznate svetske producente... obicno njihov rad negiraju domaci producenti... pravo je chudo kako ljudi koji razumeju iskljucivo glas gomile, u ovom slucaju ne razumeju glas vecine... Ako podjemo od toga da je Srbija mala u odnosu na zemaljsku kuglu, vecina ipak misli da npr. Rick Rubin dobro radi, a Srbi tesko prebacuju svoju drzavnu granicu...
Last edited by idekius; 11-10-2006 at 12:53 AM.
|