View Single Post
Old 09-10-2006, 06:53 AM   #34
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Reverb preporuka?

oggy mudro zboris..

impulse reverb nikad nemoze zvucati isto kao i original kojeg emulira. ne zato jer to netko osobno misli ili ne misli vec su to cinjenice iz nacina kako radi. konvolucija. jednodimenzionalni snapshot koji ne prati ponasanje algoritma u realnom vremenu. medjutim, to nikako ne odredjuje njegovu "upotrebljivost" ili vrijednost. evo, npr. kod vst-a, meni je steinbergov "Reverb A" super na slide gitari. ima tu nekakvu jeftilen shemu koja mi bas za to odgovara.. ko neki fender twin na lsd-u.

ok osobno preferiram hardware, i sto se zvuka tice i nacina rada.

@daBear - ni ja nikad nisam prezalio sto sam prodao Rev500. izmedju ostalog, imao je neki "LA Plate", i to sam mogao staviti preko cijelog benda i vec sam dobio neku prozracnost u stilu americkog ecm i fusion sounda. za perkusije je imao odlican kremasti (high density) plate, k'o puter..

neko je spomenuo VSS3, slazem se stvarno je fantastican algoritam. koristim ga za plate a la EMT250, to odlicno ide i na buseve, i ne mulja. vss3 je i za small/medium room za acoustic bubanj. ubija. algo od 6000 koje najvise koristim su vss4 reverb4 za piano a la vangelis (iz nebesa) i ostale akusticne instrumente. te ambiator i non-linear a la AMS, za loopove i electronic bubanj ..

moj favorite je ipak lexicon pcm-70. slazem se ja sa tom starom pricom "kod majstora koji zna, svaki reverb itd itd" ali to je lijepa demokraticna "teorija" koja nema veze sa praksom.. jest mogu da namjestam tri dana bilo koji vst ili ir, ali i neki skuplji hw kao npr. tc4000, pa ne mogu dobiti tu kolorizaciju i tu muzikalnost na plate-u za vokal ko sto mi da taj prastari lex, i to bez po muke. isto odlican za drum/perkc/loop ako hoces da "pjevaju" i pogotovo dobar za lead guitar.

radio sam dovoljno sa 300-tkom da se zaljubim u taj sound, i to mi je slijedeci i jedini big reverb koji mislim kupiti. ako bude love, mozda jednog dana neki stariji eventide , za komplexne efekte..

ukratko ja nemam vremena za "uvjerenja" i "vjerovanja" u nista. koristim samo ono sto mi je direktno iskustvo pokazalo kao dobro rjesenje, i puca mi kita sto ko koristi od poznatih faca. tu sam skolu davno prosao..

naravno nijedan reverb nemoze funkconirati jednako dobro za sve pjesme, sve situacije. ajde TC se tom idealu mozda relativno priblizio, 4000/6000 imaju pun k. algoritama, ali sve mi je nekako pre-uredno i pre-realno - zauzvrat je izgubio svoju posebnost i specificni karakter koji je prije imao (M5000..), a lexiconi i eventideovi to jos uvijek imaju.

za male pare preporucam, pored mpx1 i rev500, ensoniq DP4+ i Alesis Wedge - rastura za ambi sinteve i dub delay.. ko bi reko. a ispod 100 eura.

Last edited by clusterchord; 09-10-2006 at 06:57 AM.
clusterchord is offline   Reply With Quote