View Single Post
Old 08-10-2006, 04:07 AM   #10
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Reverb preporuka?

Quote:
Originally Posted by alen
Kako god,ako pricamo o softwerskim native reverbima i dalje vise verujem
matematickim reverbima(Timeworks ReverbX,Art Acoustics....) nego impuslima.Evo pojavih se Altiverb,sa kojim pokusah vise koristi impulse ali ne ide.Nesto mi tu fali.
S ovime se slazhem. Iskreno malo sam se i brinuo shto svi tako hvale impulsne reverbe a meni zvuche generalno loshe. Netko snimi odlichan reverb sa gitare Santane i stavi ga na svoju sumljivu kopiju fendera i tranzistorsko pojachalo od 15W. Sada odlichan reverb na loshem soundu gitare postaje kao odlichne sise na piletu ili sedlo na kravi.

Opchenito sam primjetio da ljudi tako olako okarakteriziraju neki reverb kao dobar ili losh a da zapravo nisu u stanju objasniti neku objektivnu razliku. To sugerira da je razlika zapravo objektivna (dakle postojana) ali su nasha percepcija i (ochito) poznavanje "struke" limitirani. Kao npr. kad lijechnik opche prakse pogleda nalaze krvne pretrage i prema nekim abnormalnim vrijednostima odmah uvidja da neshto nie u redu iako che tek pregled specijaliste i dodatne pretrage otkriti dovoljno simptoma za postavljanje dijagnoze. Dakle nie potrebno vidjeti kompletnu sliku da bi ustanovili da neshto ne "shtima" vech to "instinktivno" chujemo. Da bismo diskutirali o kvaliteti reverba ili "dijagnozi" (dija = uzduzhno ili kroz, gnoza = znanje) potrebno je usporediti pojedine "simptome" i tako definirati tochnu razliku izmedju "dobrih" i "loshih" reverba ili pacijenata.

Josh jedna interesantna komponenta hardverskih reverba su kompresori. Koliko mi je poznato solidan broj top hardverskih reverba su takodjer digitalni matematichki reverbi s jakim procesorom koi radi samo na reverbu pa postizhe vechi broj izrachuna od VST-a, a mnogi "iza kulisa" imaju i jake kompresore koima stvaraju "density" i/ili "dump". Dakle trebali bi uzeti u obzir da usporedjujemo reverb + kompresor sa reverbom. Pored toga pokushajte snimiti sound u 32 bita i procesirati na ga nekom VST reverbu koi podrzhava 32 bit input i radi izrachun u oversamplingu. Isti sound smanjite na 16 bita i precesirajte na istom reverbu. Razlika na A-B testu je ogromna.

Ono shto hardver definitivno ima su stotine sati rada raznoraznih inzhinjera koi su dizajnirali uredjaj te stotine sati programiranja preseta i raznih automatskih kontrola koje nisu dostupne kroz interfejs (kao kompresor). Te sate rada netko mora i platit, i to je sasvim OK. Ako netko zheli brze rezultate a bez da poznaje "materiju" brizhljivo dizajnirani reverbi sa ultra prigodnim presetima su idealno rjeshenje. Samo nemojte uvjeravat one koi tek pochinju da su hardverski reverbi jedino rjeshenje ukoliko niste postavili tochnu dijagnozu. Produkcija nie religija... vjerovanja ne stvaraju glazbu.