Thread: Jačina zvuka
View Single Post
Old 03-10-2006, 07:12 PM   #33
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: Ja?ina zvuka

Quote:
Ma jesi ti u pravu, sasvim,... ali iscitaj na wikipediji kako se doslo do tih linija... pa onda uzmi u obzir da je tvoja opaska neupotrebljiva skoro sigurno za konkretan slucaj, jer (kao sto ces procitati) su krive nastale kao SREDNJA vrednost na vecem uzorku ljudi i sluze najvise za zastitu (VECEG BROJA) ljudi od buke... ali NE i svakoga pojedinacno...
Za zastitu od bude se koriste krive koje su ustanovili kosten i Van Os, za divno cudo ne mogu da nadjem dijagram nigde na netu.

To su OBRNUTE linije jednake glasnosti po osi na 1000 hz i izvedene su tako sto su sve frekvencije u jednoj oktavi sabrane u jednu jer se buka retko javlja kao ton. Te dve stvari nisu iste.

Prvo kazes da to nije za sve ljude isto, a on kaze da kada pojaca mix da se sve poremeti, ja mislim da je na njega kao i na 99,9 % ljudi ovaj zakon primenjljiv.

Dovesti u pitanje Flatcher Manson krive je isto sto i dovodjenje u pitanje frekventnog opsega ljudskog cula sluha. Odstupanja postoje ali su zanemarljiva.

Resenje koje je dao dabear je naravno odlicno, bas zbog tih stvari o kojima pricas - soba, pozicija bla bla ... ali ja ne znam da li i ko ili sta ozbiljno miksa na 30 db. Mix se radi na 80+ dB bas zbog tih anomalija ljudskog sluha.

Opet, sve te razlike koje navodis, soba slusanje, pozicija svega u sobi su vece nego razlike u flatcher manson krivoj kod njega i svih ostalih ljudi tako da one su najpreciznije od svega u ovom lancu.

Last edited by SumAnuT; 03-10-2006 at 07:16 PM.
SumAnuT is offline