View Single Post
Old 01-10-2006, 11:18 PM   #19
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Default Re: predlog za gost foruma

evo i mene...mislim, ?ao mi je ?to nisam ba? imao vremena za rumski, upravo dođoh sa turneje iz ?vajcarske...a i dogovorio sam nekoliko producentskih poslova tamo, tako da...

ne, ?alu na stranu, da sam ranije ovo vidio odma' bih vas prekinuo, jer nema svrhe diskutovati da li sam ili nisam producent. Du?ane i Max hvala na divnim riječima, i da ste me zvali za gosta, ja bih prihvatio, naravno, ali mislim kao prvo da to nije potrebno jer se i onako javljam kad god osjetim potrebu da ne?to ka?em, a kao drugo mislim da nebih pristao da odgovaram na producentska pitanja, u smislu kako ga većina ovdje do?ivljava, a to je uglavnom vezano za zvuk, kako ne?to smiksati i komprimovati...jer mislim da je potrebnije pričati o muzici na drugi način: ?ta je za nekoga muzika, koliko slu?ate kakvu muziku, za?to? Za?to pravite muziku koju pravite i ?ta u tom trenutku osjećate. Mislim da je muzika mnogo izgubila od svoje su?tine u ovom na?em vremenu, samo se rade neke komercijalne gluposti, ne?to već do?ivjeno...a meni to nije uzbudljivo. I mislim da je besmisleno raspravljati recimo o produkciji na novom Joksimoviću ili Van Goghu...jer da budem jasan i kratak ti se albumi rade samo da bi se poslije mogle svirati tezge. Tu nema ni traga o nekakvom entuzijazmu i ?elji da se ode naprijed ili da se napravi DOBRA MUZIKA...

I jo? ne?to: producent nije čovjek koji je u stanju da postavi mikrofone za bubanj ili smiksa par reklama. On mora da bude podjednako kreativan kao i sam kompozitor ili aran?er. Poslu?ajte recimo trevora horna, biće vam jasno da ima fenomenalnih detalja i ideja koje sigurno nije kompozitor osmislio...I mislim da kod nas i nema ba? puno producenata...ima samo dosta ljudi koji se igraju produkcije. Mo?da se mnogi ne sla?u samnom, ali ja samo imam malo stro?ije kriterijume...U stvari, samo uporedite svjetsku produkciju sa na?om i biće vam jasno za?to tako govorim. A tehnički uslovi nemaju veze sa tim.

U stvari, mi i ne mo?emo (niti treba) da se takmičimo sa svijetom....na kraju, dosta na?ih ljudi dobro prolazi vani i radi ozbiljnije stvari...Ja bih samo volio da mi ovamo postanemo manje hvalisavi i vi?e samokritični, odnosno realni. Vi?e bih volio da se posveti pa?nja MUZICI, manje poslu i tezgarenju. Iako sad neko mo?e sa pravom da me prozove da i ja sviram neke nebitne koncerte i pravim reklame, mislim da svi moji dosada?nji postovi govore o mojoj drugačijoj su?tini. I volio bih da takav utisak o meni imaju ljudi koji su me upoznali samo preko ovog foruma.

pozdrav

ps: ako je nekome bitno, potpisan sam kao producent ili koproducent na vi?e kompletnih ploča, na nekoliko singlova, na mnogo reklama, muzika za predstave, sound library (400 muz.minijatura, koje trenutno koristi b92 za najave, reklame, podloge....) itd...ali kad budem napravio ne?to kao "Slave To The Rhytm" -Grace Jones (producirao Trevor Horn) onda ću se zvati producentom
bassystem is offline   Reply With Quote