...evo malo mojih utisaka o SSL 4000
...posto sam Sabana Bajramovica snimao na SSL preamp / EQ / comp (G series, bas sa 4000), a i posto cesto radim nesto kod Pedje koji je vlasnig istog navikao sam se na taj zvuk. Sve trake sa Radara smo prebacili AES/EBU u nas ProTools HD3, ja sam sinoc aktivirao na svom iLoku SSL-e, pa sam ih odmah danas probao, i moram reci da mi se jako jako dopadaju! Ekvilajzer zaista ima tu boju, ne znam bas kako tacno to da objasnim, zaista vrlo vrlo dobra emulacija! Mislim da je jedino malo razlika u bass opsegu, hardver je mislim ipak malo deblji, ali gore je zaista 95% to to!!! karakteristican SSL high end G serije, malo tvrd ali transparentan i brz... veoma mi se svidja!
- Sto se tice kompresora, on takodje ima neku slicnu boju... valja eksperimentisati sa Analog prekidacem u zavisnosti od materijala koji obradjujete. Primetio sam da mi ipak negde mnogo bolje radi bez tog Analog prekidaca. Jeste on onako kremast i fin, ali malo zna da uspori definiciju basa, sto ne bi bas smelo da se desava sa "pravom" analogijom

(secam se kad smo snimali bas gitaru u PR1 studiju Radija Novi Sad, na Studera kroz MCI... e to je ANALOGIJA!

) Opet, mislim da kompresor nije bas kao hardver. Meni je taj Pedjin SSL G compressor jedan od omiljenih hardverskih sprava koje sam ikada cuo (zato smo i narucilil za Hammer Studio jednog Alan Smart C2

- to je to, plus sto moze da radi dual-mono, i ima crush mode). Daleko da taj plug-in kompresor nije upotrebljiv, meni se svidja skroz za neke stvari, ali da je kao hardver, nije. Projatno boji i zateze na malom Ratio-u, ali ako znate kako radi hardverski SSL comp sa vecim Ratio i brzim Attackom, odmah cete primetiti razliku!
...malo su drugari otisli offtopic, pa reko da vratim loptu
pozz