View Single Post
Old 24-09-2006, 02:53 PM   #13
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: A=440 Hz ili F=432 Hz

ufff... nisam siguran kako chu ovo sad objasnit ali dat chu sve od sebe. Ono shto me kod microtuninga jebe je sljedeche:

Microtuning radi drugachiju podjelu oktave i umjesto na 12 jednakih djelova oktava se podjeli drugachije, a podjela se izrazhava u razlomcima.

E sad... Ako microtuning radi kao onaj od cubase-a onda je to uzaludan trud. Microtuning bi trebao "znati" da je prva oktava na 54 Hz te samo prvu oktavu podjeliti na drugachije djelove, a vishe oktave pojedinih tonova izrachunati udvostruchivanjem frekvencije iz prve oktave. Ma kako god microtuner podjelio tonove u oktavi 54 Hz x 2 = 108 Hz, x 2 = 216 Hz, x 2 = 432 Hz itd...

Dakle ono shto bi trebalo jest microtuner koi je ili po default-u ili s moguchnoshchu ruchnog upisivanja spreman prvu oktavu rachunati kao 54 Hz. Na zhalost, do sad nisam nashao nishta slichno, tj. nitko ne navodi ovaj podatak. Microtuning se vechinom koristi zbog alternativnih temperamenata skale i mislim da nie razvijan u ovom smjeru. Boim se da je autor Skale smatrao kako je 440 Hz sasvim OK kao polazna tochka.

Kad ovako napishem sve ovo postaje mi kristalno jasno koliki je zapravo debilizam nelinearni frekventi pojas podjeliti u jednake (linearne) tonove i k tome krenuti od proizvoljne frekvencije u sredini chujnog spektra.

ps: ja sam sinoch primjetio da je brodska sirena odlichno nashtimana (zhivim vrlo blizu kontejnerskog terminala) Ne ozbiljno... vrlo brzo me "koncertni" shtim poceo doslovno iritirati koliko je off tune u odnosu na prirodnu oktavu.