View Single Post
Old 23-09-2006, 03:34 PM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Exclusive negotiation - ugovor!!

Quote:
Originally Posted by ANITA
Opet moram na brzinu.

Ono sto me trenutno zanima je sto mislis koji je razlog zasto oni preferiraju pjesme koje nisu registrirane u organizacijama koje prikupljaju tantijeme tipa BMI, ASCAP i dr.

Teorija ne stoji da ako plate po projektu, ne zele da se ubiru i tantijemi, jer u drugim ugovorima to nije stajalo... jednostavno ne razumijem ZASTO im je to bitno? Sto ti mislis o tome?

ovo je obicno slucaj kad se radi o publishing-u. Oni bi hteli da oni imaju pravo za publishing i samim tip uzimaju deo avansa i tantijema koji stizu od emitovanja na TV i radiju...

Kad se radi takva muzika (tv / reklame/ itd) postoje 2 novcane stavke: jedna je licensing fee - pare koje ti oni placaju da bi koristili tvoje delo, druga je - publishing advance koji se daje unapred. Ako imas publishera, on ga uzme, odvoji svoj cut 30-50% i prosledi ostatk tebi..i posle prosledjuje pare od emitovanja..(ako ih proslede uopste)

Svaki put kad sam radio muziku za TV reklamu, fee je bio podeljena na sledeci nacin: 50% licensing fee; 50% publishing money.

Znaci ako tvoja kompozicija nije zavedena u PRS ili gde vec...oni uzimaju (unapred dogovoreni) publishing cut (od 50%), pa onda njihov komission (od cele ostale svote) !! Tako da tebi ostane vrlo malo u principu....!!

A za sta ce da se koristi tvoja muzika - ako znas? I na kojim teritorijama? Evropa? Ceo svet? vrlo je bitno....jer se licensig fee razlikuje puno..

Mozda ti u startu vec nude malo!

Ako ti nude ugovr, znaci da imaju gde da uvale tvoju muziku, a onda treba pokazati zube.
Ja se uvek borim, i nikad se dosada nisu predomslili...ako im se svidja muzika, popuste na kraju, ali zna biti napeto....koriste sve metode ucenjivanja! Ni mizika vise nije ko sto je nekad bila..

pozdrav
DaBear is offline   Reply With Quote