Quote:
Originally Posted by ANITA
Opet moram na brzinu.
Ono sto me trenutno zanima je sto mislis koji je razlog zasto oni preferiraju pjesme koje nisu registrirane u organizacijama koje prikupljaju tantijeme tipa BMI, ASCAP i dr.
Teorija ne stoji da ako plate po projektu, ne zele da se ubiru i tantijemi, jer u drugim ugovorima to nije stajalo... jednostavno ne razumijem ZASTO im je to bitno? Sto ti mislis o tome?
|
ovo je obicno slucaj kad se radi o publishing-u. Oni bi hteli da oni imaju pravo za publishing i samim tip uzimaju deo avansa i tantijema koji stizu od emitovanja na TV i radiju...
Kad se radi takva muzika (tv / reklame/ itd) postoje 2 novcane stavke: jedna je licensing fee - pare koje ti oni placaju da bi koristili tvoje delo, druga je - publishing advance koji se daje unapred. Ako imas publishera, on ga uzme, odvoji svoj cut 30-50% i prosledi ostatk tebi..i posle prosledjuje pare od emitovanja..(ako ih proslede uopste)
Svaki put kad sam radio muziku za TV reklamu, fee je bio podeljena na sledeci nacin: 50% licensing fee; 50% publishing money.
Znaci ako tvoja kompozicija nije zavedena u PRS ili gde vec...oni uzimaju (unapred dogovoreni) publishing cut (od 50%), pa onda njihov komission (od cele ostale svote) !! Tako da tebi ostane vrlo malo u principu....!!
A za sta ce da se koristi tvoja muzika - ako znas? I na kojim teritorijama? Evropa? Ceo svet? vrlo je bitno....jer se licensig fee razlikuje puno..
Mozda ti u startu vec nude malo!
Ako ti nude ugovr, znaci da imaju gde da uvale tvoju muziku, a onda treba pokazati zube.
Ja se uvek borim, i nikad se dosada nisu predomslili...ako im se svidja muzika, popuste na kraju, ali zna biti napeto....koriste sve metode ucenjivanja! Ni mizika vise nije ko sto je nekad bila..
pozdrav