Thread: 'Mrtav' bubanj
View Single Post
Old 16-09-2006, 10:37 AM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: 'Mrtav' bubanj

[quote=OFF]Pokusacu da formulisem, mada je tesko, a jos teze odgovoriti i objasniti ovako. A, i smatram da si ti najkompetentnija osoba za to pitanje s obzirom na to sto sad radis i to da si bio bubnjar, u proslom zivotu .

Ovako, oduvek sam radio samo sa zivim bubnjem. Bilo da se radi o snimanju 'pravog' bubnjara ili programiranju koje koristi akusticne semplove i trudi se da se sto vernije oponasa akusticni set. E, sad, postoji li ikakva paralela u programiranju (izbor elemenata, raspodela po dobama, dinamika.......) nekog elektro seta, i kakav je pristup mixu kod takvog seta. Znam da bi se o ovome mogla knjiga napisati, ali ako te ne mrzi, daj samo neke paralele u pristupu programiranja i mixa elek. kita i 'zivog' bubnja

pa sve zavisi koju muziku radis. Bubanj uvek ispadne najinteresantnije kad se pomesaju zvukovi. Ali mnogo zavisi od vrste muzike. U R'n'B na.pr. stavljaju puno programirani 808 kik, hi hats, clap, ali ima i akusticnih samplova tabli, tarabuka, tomova i timpana...Ja uglavnom stavljam sinteticku nogu (malo ritam masina pomesana sa samplom) , hi hats, nekad 808, nekad 909, nekad snimam zivu kontru (imamo jednu u studiju pa svi uzimaju kad im treba) zavisi od paterna...ako bas ne moze da se izprogramira. Cinele uvek prave...dobos...jbg...SVE zavisi od muzike.

Pesmu koju smo slali u Ameriku za Usher-a - bio je akusticni bubanj loop (2) sa hats, bd i snare..pa sam dodao DMX nogu jos, prave cinele i 808 hats..i zvucalo je mega.

Meni je pravilo No.1 (bez obzira sta radim) da menjam gomilu zvukova bubnjeva dok ne legnu sa muzikom / pevanjem. EQ ne diram sve dok sam 100% siguran sa izborom bubnjeva...lakse je zameniti zvuk i popuniti frekvenciju koja fali, nego dodavati eq...

sve u svemu, ko sto ti rece...tesko objasniti, i puno zavisi od muzike koju radis. U tranc-u (na pr) niko ne stavlja ravi akusticni bubanj! itd...

srecno mesanje...

PS. uskoro tu izlazi album Ane Nikolic na kome sam promenio sve bubnjeve (sem 1 pesme), malo popravio sve arr's i izmiksao sve pesme. Ima par pesama gde su bubnjevi ispali super. Zivi feel, kao da su ljudi svirali...malo samplovi, malo loops, puno svirano slobodnom rukom (bez kvantizacije) - hats, cinele, timbales, konge, rimshot..itd... A ima i malo el. zvukova . poslusaj kad bude izaslo
DaBear is offline