View Single Post
Old 15-09-2006, 12:14 PM   #20
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Samostalno objavljivanje albuma?

Quote:
Originally Posted by DaBear
pogresno, pogresno , pogresno.....!!
Zasto bi neko reklamirao band i plocu za koju niko nije cuo??? Bacene pare !!

Svirke, tezge, svirke, koncerti, pa napisi u lokalnim novinama, pa snimak na lokalnom radiju, pa mozda gost na lokalnoj tv stanici, pa opet svirke, koncerti....

pa kad pocnu ljudi da pokazuju interesovanje / pojavljuju se u sve vecem broju na svirkama, da zovu lokalnu radio stanicu da pitaju koja je to pesma i gde ima da se kupi...

e tad je vreme za plocu!! A ako se sve ovo desi, slobodno odstampaj sam neki tiraz i zaradices nesto sigurno, a mozda i zapoceti veliki label biznis!!!
Vrlo tačno, apsolutno. Ali postoji jedan momenat, sad ne znam kako je tačno u hrvatskoj ali je slično kao i ovde: U Bg-u recimo koji je grad od koliko sad već, 2 miliona ljudi, jedva da imaš pristojno mesto za svirku. Jedan momak mi je nedavno pomenuo kako će imati svirku u nekom mestu (koje je inače rupetina) pa mu je frka jer mora da plati da bi svirao a onda pokrpi troškove od ulaznica (dok gazdi ide ceo šank). Klubovi po Srbiji uglavnom rade bendove koji mogu da odrade celovečernji repertoar sa tuđim pesmama koji je približan ukusu ljudi dovoljno da klub bude pun i ljudi veselo troše pare na piće. Dosta je drugačija situacija nego ranije, čak drugačija nego 90-ih, jer sam ja tada sa bendom ladno umnožavao na duplom deku demo kasetu i prodavao je i super je išlo, ali sad ima relativno malo svirki na kojima se ti možeš reprezentovati kao autorski bend.
Konačno za razliku od toga kako je kod vas, gde se podrazumeva da je početak nekog veoma poznatog benda vrlo često u garaži, ovde postoji sada oštra crta između estrade i rok muzike tj, dok na zapadu muzički estabilišment obuhvata ljude na osnovu uspešnosti bez obzira na muzički stil, ovde je rock muzika van mainstream-a evo već 15 godina, i postoji generalno (a ako ćemo realno neopravdan) stav da ni ne postoji publika za to kod nekih "bitnih" ljudi, koji se jako sporo menja. Tako da se ovde priželjkuje CD izdanje i kao nešto što u stvari validira da nisi čupavi masni imbecil van vremena i prostora koji pije pivo na klupi u parku u očima onih koji treba da te puste na medije ili da sviraš negde. Cd je takoreći statusni simbol i dokaz ozbiljnosti, dokaz da postojiš kao neko koga mogu pozvati na medije ili da svira. Bez CD-a, ti si klinac, demo bend, to je neozbiljno.

Znači Vrač, potpuno je tačno to što si ispričao, podržavam afirmativan pristup, ali manevarski prostor za gerilsku taktiku marketinga i probijanja je ovde jako skučen zbog ovoga što sam naveo i zbog još mnogih stvari (što naravno ne znači da ne može, može ali je mnogo teže) Sad ako je donekle slično u hrvatskoj, a MD, izgleda misli da je još i gore, onda mi je i jasno zašto mu je važno izdanje first.
Dushan_S is offline   Reply With Quote