View Single Post
Old 14-09-2006, 12:49 AM   #44
R A V E N
Junior Member

R A V E N's Avatar

Default Re: Producentska etika

Još jedna dosadna pohvala za Shivu,našeg transcedentnog mudraca!Definitivno dijelim njegova mišljenja iznesena u prethodnim postovima..Nadam se da mu ovolike(pohvale) neće udariti u glavu.

Dobro,kick može proći...ali evo jednog ozbiljnijeg primjera:npr. producira se neki hardtrance track u FL Studiu,nabaci se par nota u Piano Rollu nekog syntha i pazite sad,producent želi da syhth bude "arpeiggisan"-jednostavno izabere Tools>Arpeggiate... i to je to.Mislim...wtf?On kao autor muzike?

Evo drugi primjer:loadujemo neki sample,npr. hi-hat u bar unutar Step Sequencera istog programa,desnim klikom na dugme i izaberemo opciju Randomize i imamo neki "danceabilni" loopić.Samo dodamo još 2-3 takva zvuka i kick u šablonu 4/4 i imamo techno stvar.:o

Usput,nije li muzika koju su puštale techno zvijezde poput Varele i Liebinga na ovim prostorima BiH,Srbije i Hrvatske upravo odgovarajuća tom šablonu?Ja ne tvrdim da su producenti muzike sa tih vinila radili na taj način,jer ja to ne znam...možda i nisu kao što je i hardtrance producent iz gornjeg primjera mogao pisati svoj arpeggio "pješke".

Interesantno je primjetiti da upravo ova dva primjera na neki način kao boomerang obijaju se o glavu electronic dance musici u onom smislu u kojem su laici oduvijek davali opaske:"Ma sve to radi mašina!"

Ja sam definitivno za koncept:"Do it all by yourself".Ljepše je i iskrenije.

No postoji i jedna druga glupost koja vlada među ljudima na rave i elektronskoj sceni: DJ-u se pridaju osobine "muzičara" i zvijezde,kao da je on zaslužan za onaj lead ili basskick ritam koji izluđuje masu na partyima i dovodi je u euforično raspoloženje...eeeee...onda imamo stupidarije poput promotivnih mikseva raznih DJ "umjetnika" koji ulaze na scenu kao mlade "nade" elektronske muzike gdje mi imamo mogućnost poslušati taj miks i ocijeniti vještinu "muzičara"...brutalnost ove gluposti je zbilja ekstremna.

Tema pobuđuje žuči i ljudi koji se tako osjećaju neka je zaobiđu,nije vrijedno nerviranja,no ukazuje na bitne i ozbiljne probleme unutar muzike.

Last edited by R A V E N; 14-09-2006 at 01:10 AM.
R A V E N is offline   Reply With Quote