Re: Producentska etika
Samo momenat? Od kada to "sve sto je komercijalno - ne valja"???
Jel' muzika postoji zbog ljudi, ili ljudi zbog muzike? Kakava je to "nekomercijalna, ultrakvalitetna muzika" za koju niko nece da cuje, pa se od nje ne moze uzeti ni dinar? Ja za takve pojmove nisam chuo...
Otkud sad to da sve cime se moze zaraditi ne valja? Rec "komercijalno" znaci da nesto moze da se proda i da ostvari ekonomski cilj, ne znaci u startu da nesto "ne valja"...
Malopre pomenuti Pink Floyd jesu komercijalni. Naravno da su komercijalni cim su prodali toliko albuma i odtezgarili toliko koncerata. Sve sto necemu valja, ima svoju publiku...
Sorry, ja znam da ovo ne zvuci najsladje, ali je realno...
Ako za to sta radis ne trazis nista, onda to toliko i vredi, a ti si sam postavio vrednost... u realnom svetu...
Recimo, vec sam naveo slican primer, Andreas Vollenweider je sjajn instrumentalista i autor. Umetnik u pravom smislu, ali ako njegov koncert ne platis, neces ga videti... Njegov rad i trud kosta, sto je i normalno. Dakle i on je "komercijalan" i ne valja zato sto nece covek da radi bez para i od tog rada zivi?
Koliko ja znam, za dzabaka tesko da ces dobiti nesto sto valja... obicno koliko kosta, toliko i vredi...
Klubski band (reproduktiva) kosta oko 500 eu, iole priznatiji autorski band kosta 2500-3000 eu (da ne navodim imena ko i koliko kosta), a (lupam glupost) Queen bi kostali znatno vise. Vise, jer vise i vrede, a dzaba sigurno ne bi dosli, ma koliko voleli oni to sto rade. I da imaju sve pare ovog sveta, nece da obezvrede svoju profesiju i svoj trud...
Uvek postoje izuzeci koji potvrdjuju pravilo, ali, najcesce je tako. Mislim, ovo je realan svet, svidjao se on nama, ili ne...
Ukoliko bih zeleo da "radim muziku iz ljubavi", morao bih da nadjem neki drugi posao, pa bi manje vremena bilo za muziku, samim tim i rezultat bi bio slabiji.
Last edited by idekius; 13-09-2006 at 06:56 PM.
|