Re: Producentska etika
Negde u nekoj Nicheovoj knjizi prochitah da ljudi koji veruju u sebe nikad ne postavljaju pitanje etike/morala sebi.Ali kad objashnjava ko su ti ljudi koji veruju u sebe,reche pa to su oni koji isto pitanje ne postavljaju drugima ...
Niche veliki prijatelj velikog Riharda Vagnera nikad nije odbijao vezu muzike i zivota,tj.umetnosti i filozofije...Ali kakva je ta veza,ona nije samo duhovna vec pre svega vanvremenska,ona ne poznaje rech moral,jer ta rech ga samo moze odgurnuti sa puta beskrajne afirmacije,choveka kao individue i celog drushtva kao sistema...
Danas na zalost retki su ljudi koji muziku i posmatraju kao umetnost.Retko se i sretnu ljudi koji se danas bave muzikom,i kazu za sebe ja sam umetnik,ne muzichar nego umetnik...Ne ja sam producent,miks majstor,aranzer,muzichki inzenjer,sve samo ne mogu da kazem umetnik.Pa zaboga to je rezervisano za moje mushterije,oni su estradni umetnici,kako njima da oduzmem to pravo,pa to bi tek bilo nemoralno...
Optereceni svakodnevnim pojavama ljudi i neshvacaju koliko moze jednostavnost i vracanje samom pojmu stvari njihov zivot da uchine lepshim.
Na zalost,nisu oni krivi za to shto su danas optereceni stvarima,kojima su njihovim precima koji su ziveli mirnim,lepim i lagodnim zivotom trebali da uchine josh lepshim.Televizor ,tehnichki vanvremenski izum,uchinio je da danas nash zivot bude dosadniji nego ikad,njegov beskrupoulozni razvitak uchinio je danas ljude robovima malih elektrona koji vijugaju brzinom svetlosti po ekranu ...
Shta je sa muzikom,ko su ljudi koji je danas prave,da li je zaista prave ljudi, da li su oni zaista potrebni vishe u njoj.Ochigledno da,ali u novoj formi,kako je ja zovem sajber-japi muzichar.Danas nije potrebno da znate nishta od muzichke teorije i pojmova iz audio-tehnike,dovoljno je da budete ekspert u pracenju i predvidjanju trzishnih kretanja,da pravite regresione modele i simpleks tabele,malo znate ekonometriju i to je to...
Na kraju,josh jednom moram pohvaliti SHIVU ipak je chovek ponovo potvrdio da je najubedljiviji u svojim razmishljanjima,nemoze chovek koji muziku vidi kao umetnost da se bori sa ekonomistima koji furaju nove trendove u muzici.Ipak su njemu pojmovi marze,rabata,dividendi,azia i akciza nepoznati, al ne krivim ga.
Ne zivi chovek u dalekoj zemlji Dembeliji ...
Pozz
|