Re: Producentska etika
Ja lično mislim i osjećam da ja muzika kao umjetnost u gadnoj krizi već dosta godina i ne samo muzika već i ostali vidovi umjetnosti, a pogotovo film.Iza svega toga se krije jedna ogroma i kompleksna priča koja utiče na život čovjeka danas u ovom globalnom selu prepunom prezasićenih i blaziranih ljudi.Medjutim, skrenuću sa teme i ući malo u filozofiju, ako mi ne zamjerite...
Neke stvari su danas totalno obrnute naopako, npr. forma i sadržaj...drugim riječima-abmalaža i sami proizvod...Ja ću uvijek reći da prije produkcije ide umjetnička ideja, tema, melodija i da je producent, koji se logično, bavi formom jako bitan,ali u nekom normalnom toku stvari uvijek bi trebao da je na drugom mjestu a na prvom umjetnička ideja- sadržaj...e upravo je to problem danšnje muzike, kao i holivudskih filmova...forma je zauzela mjesto ispred sadržaja i ljude privlači mnogo sporednih stvari osim samog sadžaja a jadni sadžaj se ponekad ušunja i skrene pažnju na sebe kao neki osmi putnik, dok forma prodaje proizvode i donosi novac.To su surova pravila show biznisa, i mozete slobodno misliti da sam ja lud, ali ja ću uvijek reći to da je uspon show biza pad umjetnosti.Takdoje možete misliti da nemam pojma ali meni niko do dan danas produkcijski ni muzički u čitavom tom show bizu nije prevazišao Pink Flojd--niko!mada isti taj pink flojd je na neki način uticao na propast današnje muzike, ali to je duga priča.....poenta je...koliko god da su nove tehnologije dobre i koliko god da olakšavaju posao, zbog meni nepoznatog razloga muzika pada i to je činjenica...a zanimljivo ja da riječ tehnika tj. tehnologija vuče korijen od stare grčke riječi TEXNE koja je njima značila umjetnost-vještina....pa sad malo razmislite o paradoksima koji su sad prisutni...mada ovo je preduga tema...nego da se vratim na korisćeneje tudjih loopova...imam samo jedno pitanje...
"Da li bih ja bio pisac ako bih uzimao lijepe rečenice od npr. Dostojevskog ili Markesa idt. i sastavio tako neki kolaž od istih?"
|