VIP Member
|
Re: Novi Mix
A da nije mozda BREGA? he,he,he...izdao ploce po svetu, radi orkestracije, svira uzivo, presvirava postojecu muziku? hmmmm.... al rekao je da su Dugme bili suparnici....mozda nije ...ne, ne znam..
elem,
Sta donesem u projekat kad ga ja uradim:
milion puta, gotov mix uradjen od strane prvobitnog producenta "ne radi" - zasitio se tokom snimanja / njegova vizija se ne poklapa sa vizijom disko kuce / radjeno dugo pa izaslo iz mode itd...
Uglavnom, sve je dobro snimljeno, ALI, balansi nekad nisu dobri, mnogo puta ime previse stvari koje sviraju, neki zvuk nije bash najbolji itd itd..
te male stvari (eq, novi balansing, dodavanje / oduzimanje, neki drugi efekat) mogu mnogo da pomognu....
DA NE MOGU - NE BI MI DAVALI DA RADIM TO!!!!!
Sto se tice sviranja - u 99% situacija kad mi Ogi ili bilo ko svira kbd ili gitaru ili sta vec = kad pustim njih da odsviraju sta oni misle da je dobro -
NE ISPADNE DOBRO!!! Ja "cujem negde u malom mozgu" sta treba da se odvira i kako!!!
Session sviraci su tu da odsviraju ono sto tehnicki ja nemogu; odsviraju brze - da ne gubim 2 ili 3 sata na to IAKO BI MOZDA MOGAO!; i da (u slucaju komplikovanog aranzmana - puno harmonija itd) provere da je sve ok!!!
PUNO PUTA (KAD SAM SAM DOSVIRAVAO NESTO) KAD ZOVNEM NEKOG DA PROVERI DA LI JE SVE OK (ne samo Ogija, imamo u studiju par clasicno obucenih muzicara), cesto ljudi kazu de je super, kazu da to ne bi palo njima na pamet ali da radi mega....TO JE NAJBITNIJE - IDEJA, jos ako je i dobra, phuuuuuu!
Sto se tice sintija i sve druge tehnike - TO JE SAMO ALAT!!! I ako mogu da uradim posao brze, pa da imam vise slobodnog vremena, kupicu JOS tehnike...Da li je soft sinti /AKAI sampler / soft sampler ili Synclavier ili Pro Tools (imam sve, by the way!!) nije bitno!!
99% SLUSALACA NE ZANIMA SA CIME JE I KAKO POSTIGNUTO TO STO ONI SLUSAJU...
kao autor sam izdao svega 6 singlova u Engleskoj/Evropi, plus jos 2-3 koji su obrade, itd. (sve uglavnom dance) Ali zato imam oko 30-tak pesama koje sam uradio zajedno sa par ljudi i koje se nude / ili tek treba da se nude artistima (uglavnom komercijalni Americki R'n'B, Hip Hop)
Da li znaci nesto ako kazem da smo imali jednu pesmu "on hold" 4 meseca(cuvaju je i ne sme nikome da se nudi dok se ne izjasne!) za zadnji USHER-ov album.
Vremenom su promenili pravac, pa je otpala iz igre, ali bila je dovoljno dobra u tom momentu...i, i dalje s nudi...neko ce je uzeti na kraju!
Kad kazem zajedno - ja sam uradio matrice (muziku), programirao, aranzirao, snimio vokale, izmiksao itd a drugi lik je uradio melodije za pevanje i tekst i pevao/rapovao itd..
A tu je i veliki animirani projekat na kome se radi vec dve godine - ali o njemu otom potom!
Ja sam TEK SAD u poziciji da nekome ponudim nesto, jer imam preko 150 izdanja na kojima sam radio do sad, a neka su bila i jako velika... u ovom oslu najvaznije je (a i najteze) odrzati se dugo. Ako si dobar, i konstantno si prisutan, kad tad ce te zakaciti neki projekat koje ce te izbaciti u A ligu.
ALI AKO SI OD ONIH KOJI SAMO KAKE OKOLO, PRAVE SE DA SVE ZNAJU, ONDA SE TA SANSA MALO TEZE MATERIJALIZUJE..
TOLIKO
bas se lepo ispricasmo....odo' da pregledam e-mails, pa se vracam!
PS, zaboravih....da, imam preko 5.000 CD-a i 1000 vinila, i KUPUJEM bar 2-3 albuma i 5-6 singlova mesecno. Ne skidam nikakve mp3 i te gluposti..
A slusam skoro sve - evo presek sta sam uzeo od albuma u zadnjih par nedelja:
MUSE novi album (super), Nelly Furtado, Justin Timberlake, Chamillionare,
Sergio Mendes, Pharell, Yellow Magic Orchestra - 4 stara re-masterovana, Paris Hilton, shakira, Paolo Nutini....ima svega kao sto vidis!!
Jos nesto, zaboravih...sto se tice emocija. (ili ti kako ovde kazu "VIBE" ili "FEEL")
U dance muzici, puno stvari igraju bitnu ulogu....
skop pesme - aranzman, kad koji deo ide,,,treba voditi ljude na podijumu od pocetka do kraja, drzati ih u neizvesnosti sta ce se desiti dalje, dovesti ih do kulminacije....
ima tu puno faktora - zvukovi, glas / tekst, glavna tema / hook, itd...znas kad pocne neka pesam, ljudi prepoznaju nesto - zvuk, liniju, groove sta vec - znaci nesto mu je kvrcnulo u mozgu sto mu daje znak da je to "ono" i trci na podijum da skace, da se uzivi u pesmu.
Malo ljudi se udubljuje u to, i to se vidi, jer ne moze svako da uradi cak ni dobar dance mix...nekome sa strane ro sve zvuci isto, ALI NIJE!
tako je i u pop muzici - stim sto imas svega 3 minuta da provedes slusaoca kroz sve, za razliku od 6-7 u club miksu gde ima dovoljno vremena da se sve lepo "uvede" itd. ZATO MNOGO DANCE PRODUCENATA NE ZNA DA RADI RADIO MIKSEVE I EDITE - POSTOJE LJUDI KOJI SAMO TO RADE....
ima tu puno, puno, malih stvari koje puno znace a mnogo ljudi ih ne prepoznaje / ne vidi / ne zna itd..
E U TOM GRMU LEZI ZEC !!
Last edited by DaBear; 13-09-2006 at 10:04 AM.
|