@ SHIVA...
Samo me zanima iz koje perspektive posmatras ovaj "problem"... I kako mozes na bilo kom mestu svog texta da upotrebis izraz "MORA, tj. MORATI"... Kad pricas o nekome ili necemu!?
Mnogo si se israo, izvini, ali moram da kazem! Bez ljutnje... Ovo je jako shuplja prica i umesto ove "silne" pameti mogao si da napises samo jednu stvar kao odgovor: SLOBODA!!! I "jedni" i "drugi" imaju mashtu, to je jasno... Ali upravo ih sloboda razlikuje, samo za razliku od tebe tvrdim da upravo vise slobode lezi na strani onih vec "formiranih", iako ne zvuci logicno na jedan, a? E pa, razmisli... "Dokazanost" ili ime, ako je i u startu postojao talenat (a uglavnom itekako) dozvoljava ljudima da se osete malo vrednijim, samim tim im puni EGO rezervoare i daje sigurnost da su uvek ili "sve vise" u pravu! I to nije pogresno!!! To je prirodno!!! Koliko si se bavio ovim "fenomenom" kako ispada iz tvoje price... Potrosi 10 godina manje na razmisljanje o ovome... I videces da je samo jedna stvari tachna, tj. da je kljuch produkcije (sa beatmakingom ili ne) iskljucivo SLOBODA!!! Iskustvo dolazi vremenom... Ali ako su pesme na HDD-u kako kazes, momenat samokriticnosti ne postoji! Ili jako sporo dolazi. Ako upadnes u igru, bez njega ne opstajesh!
Niko nije postao IME zato sto mu je to BILA NAMERA, budi siguran, jer nisi IME! Sam si to davno rekao... I oK... Dakle, (ne pricam o nekim primitivnim nacinima pravljenja i bavljenja muzikom) niko nije slucajno tu gde jeste, a ta chinjenica te je evidentno i naterala da potrosis onoliko rechi na tako irelevantno poredjenje OVIH i ONIH!!! TI NEKI- Ne postoje!!!
Producent nije neko u pokusaju, vec neko debelo u POSLU! Vi ovde pricate o aranzerima-namernicima i aranzerima-profesionalcima... Svaki namernik zeli da bude ovaj drugi. Ako tvrdi suprotno, laze! Ili je vec 100% siguran da to nece biti... Nazalost... (ovde ne pricam o mladim ljudima koji sanjaju svoje snove, vec o onima koji su svesni da sebe zavaravaju- lako cete se prepoznati, ako se nadrkate na mene posle ove)!
A sve to napisano nema nikakve, ali apsolutno, veze sa zivotom (pardon, poslom koji pominjete!)...
PRODUKCIJA = "BOLENJE" K**CA (u najboljem smislu te fraze- tako je najbolje i tako se to i radi)

Cheers!
Samo sam hteo da kazem da 2 kategorije o kojima se diskutuje NE POSTOJE!!! Neke druge 2, opisane iznad, DA!
A celokupna prica nema stvarno veze sa ETIKOM... Uhhhh...