View Single Post
Old 12-09-2006, 03:39 PM   #5
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Default Re: Producentska etika

Dosta ljudi gleda na koristenje loopova nekako sujetno, kao... ja sve radim sam! ili Ne koristim loopove i sampleove...
Dali neko sve radi sam, dali angazuje vrhunskog bubnjara ili basistu, ili koristi loop, po menu uopste nije bitno za nekog ko se bavi produkcijom. Bitno je da rezaultat ne bude nesto isfurano za sta imas osecaj da si vec cuo milion puta. Hiper-exploatisani "Funky drummer" loop je najbolji primer, a ostali su cenjeni samo oni koji su ga prvi inventivno upotrebili (npr. ubrzana Break Beat varijanta) iako ga sami nisu napisali/odsvirali. Loop, bilo da je tudji ili licni se sastoji od nekih poznatih elemenata. Ti elementi mogu da budu akusticni bubanj ili npr. neka 909-ka, sto znaci sam source nije neki novi "izmisljeni" super-originalni zvuk koga niko nikad nije cuo. Drugo bi bilo da neko napravi npr. dobos analognom sintezom, ono, sto bi rekli... "from scratch". To je umece, ali opet nebitno za dobru produkciju. Ista je stvar i sa paternima, retko kad moze da se kaze da tu neko tu originalan. Pa sve je tu vec izmisljeno, male varijacije su u pitanju. Originalnost i kvalitet produkcije se sigurno ne ogleda samo u jednom loopu vec u kompletnom uradku. Nije sramota biti inspirisan tudjim radom (loopom), bitno da uneses nesto svoje. Meni je bilo drago kad mi je ortak rekao... e ovaj deo me malo podseca na Orb. Do jaja, rekao sam hvala. Moze li neko da kaze nesto lose za Massive Attack... neinspirisani? losa produkcija? Sample-uju ni manje ni vise nego Billy Gobham-a pa naprave hit. Sample-uju, paaa? Ne sample-uju samo Cobhama vec i mnoge druge daleko manje poznate. Jednom sam na TV-u slusao neku ribu koja pise i kad je izjavila da ne cita vise knjige da nebi potsvesno iskopirala neciju ideju ostao sam frapiran. Koliko su ljudi sjeb*** to je strasno.
Naravno, slozio bih se sa Baltazarom da je kod Techno, house i slicnih pravaca upravo najvise rada na ritmu. Vecina ljudi upravo kombinuje razne elemente tako i stvara nesto svoje ako ne koristi gotov loop. Originalnost je vrlo relativan pojam.

Last edited by Fibra; 12-09-2006 at 03:43 PM.
Fibra is offline   Reply With Quote