[Bez distribucije, samo label sa kojim bi se "ozakonio" proizvod a onda potraga za nekim distributerom itd.
Kakvi su uopće uvjeti za otvaranje male vlastite izdavačke kuće i ?to je sve potrebno za to, zakonski gledano a i financijski (početni kapital itd)?
Vidim po internetu raznorazne online izdavače-prodavače, prodaju demo CD-e, prodaju čak i demo MP3-je, ali za otvoriti account i sklopiti sporazum sa njima tra?e određenu uplatu na njihov račun, pa mi se to sve čini kao iskori?tavanje naivnih mladih bandova.
Sistem:
Ima? 1000 bandova, svatko ti uplati po 100 dolara na račun za uslugu a tebi je potpuno svejedno oće? li prodati koji cde ili neće?.
Ne tro?i? za distribuciju, promociju, sve ide preko običnog sitea i jo? od prodanih cd-ea uzima? trećinu iznosa (ako se i?ta i proda).
To mi se čini mamac za budale...ili se varam?
Ti koj traze pare su preveranti....to nisu pravi labeli. Ako je on-line distribucija, obicno traze malo da se plati...ali nikad nije vise od 10-ak dolara...samo tu nema para.
To sto kazes "da se ozakoni" pa da se trazi distribucija - ? svaki label vec ima ugovorenu distribuciju. Samo problem je sto se to ne prodaje toliko mnogo...i produkt mora da bude TOP liga da bi imalo smisla...band bi trebao da vec svira i da ima neke fanove..(stara prica). Ako niko nije cuo za band - kako ce da zna za plocu - da je trazi / kupi??
Sam, opet mozes da izdas, ali distributer moze da ukaki sve. Ako ne nudi plocu kupcima (radnjama) onda nista nisi uradio. Distributer uzima procenat po ploci sto je nudi (!), naplacuje storage (!), itd...tako da ako ne prodaju nista, naplate ti lepo (!!). Imam druga ovde u Londonu, koji ima label (Cosmic Sounds - jazz, stari i novi..) i muke muci sa distribucijom (iako imam MEGA recenzije po novinama / magazinima), pustaju ga pomalo na radiju i ima par top DJ-a koji vrte pesme sa njegovog labela...
uopste nije lako...a tek za metal i hard rock..? Svaki market ima svoje sisteme...ali u principu - label hoce da dobija materijal za sto manje para (idealno-za dzabe!) da proda puno (bez da se potrosi na reklamu!) i da te zavrne za royalties!
Mislim da je glavni problem za nase bandove to sto ne rade svirke / turneje pa niko ne zna za njih...
toliko.
pozdarv