Quote:
Originally Posted by Fibra
............
Diviner, hvala na podrsci ali ne moze tu nista da se uradi. Ljudi jednostavno nisu zainteresovani......
|
Khm... da se i ja ukljucim...
Obojica ste u pravu...
Sto se tice "guranja" sprava napolju... to nije tako jednostavno niti jeftino... ok... imamo relativno jeftin Internet, ali samo to. Treba imati u vidu da ga imaju i ostali JOS JEFTINIJEG. Osim ako ne mislite da smo mi, poslovicno, najpametniji na svetu... ja tako ne mislim... besmislica...
Mislim da tu ima nekih preslikavanja iz muzicke produkcije... ne direktnih ali prilicno slicnih... odnosno... ako tvoje pesme niko ovde nece da kupi... plasiraj ih "napolju"... ok, moze... ali i to kosta prilicno... i nije nista manje neizvesno... potrebno je da imas PESMU, pa da se stvari "skockaju" i da imas i malo srece, pa ce neko i da te "kupi" (ima u DaBear-ovoj sobi dosta price o tome, a ja sam to tako shvatio).
Jedina stvar koja ohrabruje u ovoj oblasti, je neverovatna lenjost ljudi po razvijenim zemljama da se dohvate lemilice i nesto prave, iako im je sve pristupacnije i
jeftinije nego ovde... verovatno ih nista ne "zulja" pa ne moraju... ili su u nekoj letargiji... ko ce ga znati...
Zato podrzavam Divinerovu podrsku... Fibra, mora se tako, moraju se ideje udruzivati, jer su tako jace... pod uslovom da postujes sopstvenu ideju...
Inace na prostorima bivse Jugoslavije, je elektronika kao privredna grana prva pocela da kopni i nestaje... ovo sto je sada ostalo se moze izbrojati na prste jedne ruke... a, koliko znam, Elektrotehnicki Fakultet u BGD niko jos nije zatvorio....
Pri tom mislim SAMO na firme koje imaju i AKTIVNO koriste svoj RAZVOJNI sektor u cilju smisljanja, proucavanja, razvoja i izrade NOVIH proizvoda iz oblasti elektronike...
Ono sto je veoma zanimljivo je da su pick-and-place masine za SMD (Surface Mount Devices... one minijaturne komponente na karticama) sve cesca pojava na ovim prostorima... da li to treba i moze da omoguci nastavak ove privredne grane, ne znam... mozda je samo "hvatanje za slamku"....
itd... da ne tupim dalje... u "trenutku" kada sve vremenom postade skoro primitivno i trapavo... cini mi se da, barem u oblasti opreme za muzicku produkciju,
Rumski ideja ima itekako smisla u popularizaciji domace "elektronske industrije" i domacih proizvoda.... samo treba biti uporan i preziveti period privikavanja nasih korisnika na domace proizvode... nije lako... znam
Isto tako... ako gledate domace proizvode, postoji ih mnogo koje ne bi menjali ni za "zivu glavu" (keks, mlecni proizvodi... itd)
Meni licno, ne ide bas u glavu da se nesto moze plasirati u inostranstvu a da nije vec prilicno popularno i cenjeno u zemlji odakle je poteklo... mislim moze, ali onda treba da se covek iseli odavlen... jer i napolju treba puno vremena, truda i novca da bi se nesto proguralo... nije to tako trivijalno kako izgleda... jer gledamo samo nekoliko uspesnih slucajeva, a zaboravljamo da je bezuspesnih pokusaja bilo hiljadu puta vise.
Recimo... po nekim statistikama se godisnje pojavi u svetu barem deset novih brendova u industriji zvucnickih kutija koji se guraju internacionalno... od kojih prvu godinu prezivi samo jedan... to samo pokazuje da postoje pokusaji i da ne ide bas svakome
Znaci,
Rumski moze i treba da odigra svoju ulogu... i da bude spona izmedju korisnika i proizvodjaca u ovom slucaju... kako ce to on da uspe... paaa.... za pocetak, mislim da nema mnogo izbora
pozdrav
bogi