View Single Post
Old 02-09-2006, 07:20 AM   #32
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: SuperMEE, profesionalni near-field monitor, funkcionalni model

Bio je Boggy juce do mene... Posto su kutije lake za poneti, svega 25 kg po kutiji, Boggy je poneo jedan par + pojachalo (cudi me da mu je uopste bio potreban auto od Beograda do Nisa ). Kutije smo kod mene u povezali i malo testirali. Neznam da li znate, ali kao sto neki ljudi nose onu malu tashnicu oko ruke, tako Boggy uvek sa sobom nosi dve kutije, pojachalo i stalke...

Stvarno sam bio impresioniran kako ona chuda rade! Zanimljivo je da je to monitor kakav danas zaista ne postoji na trzistu ( u klasi "komercijalnih kutija", na koje je najveci deo nas navikao). Ono sto sam mogao da primetim kod najveceg broja kutija novije generacije je da, verovatno u zelji da impresioniraju kupaca, proizvodjachi prave sve obojenije i obojenije kutije. Moja glavna zamerka na moj Tannoy Precision 8 je to sto kod njega bass ne chujem dovoljno cisto, vec prilicno napumpano i kao koroz neki lagani efekt (naravno da tu igra i prostor). Pocetak i kraj bass tona na Precision 8 mi nisu dovoljno jasni i definisani. Znam da ce se neko nasmejati, ali... pisem ono sto ja cujem...

Kod monitora koje pravi BoZo Eletronics (shiroj populaciji poznatiji kao Boggy sa zenom ) me odusevilo to sto me malo asociraju na "doradjene i dopeglane NS10M"... Na NS10M me asociraju narocito u srednjacima, koji su zaista za svaku pohvalu. Bass je dovoljno glasan i na njemu moze sasvim lepo da se radi, a (kao i cela kutija) cist je i definisan i ne pravi za mene suvisna "mumlanja i pumpanja". Stereo slika je takodje za svaku pohvalu... Panorame, reverbi... se jasno i lepo chuju, upravo onako kako je u mixu i radjeno... instrumenti se jesno cuju, pa i sitne greskice umeju da "ubodu" i skrenu panju na sebe...

Sad, tesko je izmeriti sta tacno i koliko doprinese, posto smo kutije probali sa BoZo pojachivachem, a kada sam na taj pojachivach povezao svoj NS10M, na moje zaprepascenje su prestala "divljanja visokotonaca" koje NS10M sa Alesis RA500 hoce da radi i tzv. "guzva instrumenata" je bila prilicno manja, tako da su i NS10M zucale znatno pitomije i definisanije nego sto sam ja navikao...

Hmmm... kutija je gotovo uvek stvar navike, ukusa, licnih afiniteta... Napisao sam iskljucivo svoje utiske... Neko mozda od kutija i pojachala ocekuje nesto drugo. U svakom slucaju... sa moje strane:
-Topla preporuka da se ove kutije i pojachalo preslusaju, bez obzira sto mi imamo malo predrasuda i otpor prema manufakturi (barem ja)... Ono sto sam juche cuo me je zaista iznenadilo...

Last edited by idekius; 02-09-2006 at 01:11 PM.
idekius is offline   Reply With Quote