uplifting "efekt" kod raznih melodija mozhe se dobit na bilo kojem synthu. Trik je obichno u programiranju filtera (LFO-a) ili u samim tonovima koje synth fraza svira.
Ne znam jesi li chuo za izraz "circle of fifth's"? Ako krenesh od np. tona C2 i svaki sljedechi ton "podignesh" za 5 tonova, nakon 12-og podizanja ponovo dodjesh do tona C kroz "krug" od 6 oktava.
Ako koristish microtonal skale i odaberesh neku skalu koja nie "equal temperament" (np. phytagorian) onda podizanjem po 5 tonova nakon 12-og tona ne zatvarash puni krug u tonu C vech "dolazish" neshto nizhe od izvornog tona B# i tako gradish "spiral of fifth's"
Kad "udarish" sve te tonove odjednom kao akord dobijesh "fenomen" koi se zove monochord. Pazi... svi moguchi tonovi se nalaze u tom "monokordu" i uplifting efekt se dobije jednostavnim programiranjem volumena pojedinog tona i naglashavanjem tonova u "ascending" (podizhichem) redosljedu.
Nemoj me pitat da ti ovo bolje objasnim jer ja se zapravo ovih mjeseci tek borim sa ovim stvarima i pokushavam pitagorin pouchak, fibenucciev niz ( 1,1,2,3,5,8.... ) "zlatni rez" ( 1 : 1.618 ) i ostale matematichke zakonitosti pretochiti u suvislu muziku. Chim poluchim kakav-takav rezultat aploudat chu ga negdje, a do onda bi me strashno veselilo ako netko ima bilo kakvu informaciju o ovome da je podjeli sad ili neka shuti zauvijek
salut!