Quote:
Originally Posted by Moritz
Tacno je to sto kazes, vise je stvar navike nego estetike. Jako tesko se prihvata novo a posebno ako to za sobom nosi i finansijski deficit, cuo sam neokoliko izdanja DVD Audio i bio vrlo razocaran jer je skoro 90% zvuka i dalje bilo samo stereo, samo efekti po koji sint i jos koja dzaburika su bili malo prosetani po 5.1 dvoristu. Sa druge strane sam imao priliku da slusam Pink Floyd u SACD 5.1 izdanju i neku klasiku i bio potpuno fasciniran...bio sam potpuno okruzen (opkoljen  ) stvarno poseban osecaj...napominjem da ovo nema veze sa DVD ili SACD rezolucijom da ne budem pogresno shvacen nego sa estetikom mixa. I dalje se drzimo estetike sterea a sada kada imamo potpunu slobodu corak....licno mislim da je velika greska govoriti da Jazz ili klasika ili nesto trece nisu za miksanje u 5.1, svaka muzika mora biti isto tretirana.
Samo da napomenem da sam sva ta slusanja doziveo preko PMC AML-1 5.1 sistema  .....sta da vam kazem bol u dusi i dalje traje.
|
Ja imam dobar 5.1 sistem kod kuce, ali imam samo desetak 5,1 muzickih CD-a.. Jean M Jarre - hitovi remiksovani u surround - KOMA!!! Roxy Music Avalon, Pink Floyd..super sve,,ali najveci problem je sto ako nisi u centru, nema svrhe slusati ga...tj ne mozes da slusas dok kuvas, peglas itd...jer nisi u "sweet spot-u". Zato ga puno ljudi ne praktikuje..moras da SEDNES da bi slusao muziku a za to niko nema vremena...
Opet kod DVD-a, ima par mega koji zvuce koma u surroundu (gde sve vreme postoji ambience prostora gde se radnja desava) ali i dalje 90% dvd-a su stereo/ centar + nesto protrci iza !! A najvise sam se razocarao kad sam video da miks u bioskopu i miks na dvd-u nije isti. Miks za dvd se radi ponovo i to puno puta po malim studijima / malte ne kucnim!!!
zasto - ne znam! ali razocaran sam....
Ja mislim da muzika nikad nece biti zastupljena na 5,1 kao na stereo CD-u..
MP3 je sje**o sve!