Thread: Autorska prava?
View Single Post
Old 27-08-2006, 04:16 PM   #9
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Autorska prava?

[quote=boggy]Izvini ako sam dosadan, ali mi i dalje nije jasno... "ako se proda mnogo..." ok neka se proda, ali ako od toga "strasno talentovani" ne dobiju nista (vidim da postoji skoro izvesna mogucnost da ih neko u lancu "zavrne")... zasto bi nastavili?

Mislim da je velika lutrija proceniti prodaju albuma, ali ako jos u lancu postoji "otimacina" za novac, to onda postaje lutrija na kojoj "sigurno" neces dobiti nista... zvuci kao corsokak za sve u lancu... ili gresim.

Pa kad prodas u UK vise od 300.000 albuma onda ulazis u prvu ligu..sto odprilike garantuje jos oko 1milion albuma u Evropi, i mozda nesto malo u USA...tu vec pocinju da se vrte pare. Najvise od radija (ovde se dobro placa emitovanje na radiju i TV...)
onda koncerti...ako nisu potpisali publishing - onda tu moze da se uzme super lova unapred.! sve je kao poker...malo blef , al nekome upali..

Primer: Jevrejin u studiju pored mene je imao jedan hit (No.7) pre dve godine. Krenuli sa ugovorom za 1 singl - £9.000 avans i njih tri kompozitora po £3.000 svaki za publishing unapred. Pesam udje na 7 mesto glavne liste...pocnu da pluste ponude za album. Potpisu sa Ministry of Sound za £80.000 avans (1 album) i dobiju jos £100.000 za troskove snimanja (miksali kod David Gilmoura na SSL-u koji mu je instaliran na brodu!?), mastering Bob Ludwig usa...drugi sing opet udje na 7 mesto..
Pocne otimacina za publishing prava za ostatk albuma. Pevac je vec imao publishing a Jesha nije. Tu se par publishera otimalo za Jeshin publishing i on na kraju dobije £200.000 avans za publishing (samo jedan album!),,,Utom Universal ponudi Ministriju 1milion £ da otkupi album za ostatk sveta. Po ugovoru, band bi podelio 50/50 taj miliona sa Ministrijem. Ministri resio da saceka da izadje album, pa da dignu malo cenu!!?
izadje album i proda se samo 60.000...publisher popizdi jer je izgubio pare (kocka se nije isplatila!!), a Universal povuce ponudu za 1M!! Ikao su uzeli dosta para, momci su mogli da podele jos po £250.000 al ih disko kuca zajebala...!!

Sve u svemu moj komsija Jesha uzeo oko £380.000 od tog projekta pre 2 godine (ceo album uradio na Motu G4 sistemu). Onda se napreterivao, potrosio skoro sve pare, nakupovao opremu i vec 2 godine ne moze nista da proda / potpise !!!! a pare odose...
DaBear is offline