Thread: Autorska prava?
View Single Post
Old 27-08-2006, 02:15 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Autorska prava?

Quote:
Originally Posted by mr.lou
Pozdrav! Vjerovatno zivis od ovih prava pa bih te zamolio ako mozes da mi odgovoris kako izgleda sistem naplate, ugovora i ostale administracije vezane beneficije copyright-a. I takodje me zanima da li si clan nekog udruzenja koje se bavi/ima veze sa copyright-om?

Hvala unapred na odgovorima.
U jednoj reci - lopov do lopova - samo te kradu na fini nacin, pa ne mozes (odmah) da primetis..!!

Kad potpises ugovor za plocu - dobije avans koji se odbija od tvojih (16-18%) od velikoprodajne cene. Od tih procenata se isto odbijaju pare za marketing, video, snimanje, sve, sve...Tek kad se sve pare vrate disko kuci (nikada) onda mozes da ocekujes nesto...
Fakt 1. Back Street Boys su prodali 60Miliona ploca i NIKADA nisu dobili ni banke od prodaje, jer navodno jos nisu isplatili sve ulozene pare u njih!???
Fakt 2..skoro je bilo sudjenje u Americi, zena od nekog poznatog bluzera, tuzila Sony jer mu nikad nisu poslali izvestaj o prodaji i ni pare uplatili...Rekli su joj da ploca nije nikad izdata van Amerike i da nije jos isplatila troskove...ona pogledala na Google i nasla preko 10 izdanja tog albuma po svetu!!!!

Ja sam od 6 singlova koje sam izdao ovde samo od jednog (Logic/BMG) dobijao pare od prodaje...svi ostali nikad nista nisu poslali!!!

Ako potpises Publishing, opet mozda dobijes avans..oni skupljaju pare od emitovanja na radiju i TV...

Mene se ljuto ojadili za royalties od jedne reklame...pustili 1200 puta na jednom samo kanalu za mesec dana i platili 15 puta manje nego sto treba...kad smo se bunili i pitali sta / kako / gde...svaki put drugo objasnjenje..

Sve u svemu..SAMO AKO SI NEKO VELIKI (MADONNA, ROBBIE..) ONDA SVE TO IMA SMISLA I MOGU DA SE UZMU NEKE PARE..ovo sve drugo, Dance, itd...niko nista ne prosledjuje...

Fakt 3.Kompilacije - sve su dupli CD sad...ima po 42 pesme na njima, minimum po 2-3 kompozitora po pesmi. Znaci oko 120 ljudi deli ?1.20 (koliko ide za autorski po albumu)..onda ti publisher uzme 30% od toga sto ti prosledi pare...

Fakt. 4 Downloads se sad prodaju puno...kosta ?0.89 po pesmi...prodavac uzima 50%
a kompozitor / kompozitori dobijaju 4p !!!! po pesmi.

Producentski poeni su sad toliko mali da se vise uopste ne isplati voditi evidenciju..uskoro ce k'o kod nas - pare unapred i to je to!!!
DaBear is offline