...snima se na Spensu u studiju kod Pedje. Plan je bio da se snima kod nas u studiju (hammer production) ali posto radovi oko novog prostora za studio idu sporije, morali smo poceti ranije, pa smo deo outboardsa koji nam je stigao preneli kod Pedje. Ekipa su Ivan Aleksijevic aka Pancevac on the keyboards, Pera Radmilovic aka Pera Zver - drums, Istvan Madjaric Picuka - Bass, Sale Petrovic - guitar, i Saban Bajramovic - vokaleska. Tu sam i ja, producent, snimatelj i keyboards.
...ajd kad sam se vec raspisao, da objasnim ceo setup.
snima se na Radara. Monitoring je JBL LSR32, mixer Allen&Heath GL3000. Od Pedjinih preampa tu su Focusrite ISA430 i SSL fx G series dual micpre / EQ.
Mi smo isterali novi outboard i skidamo mu njufer
tu su Avalon 737, Avalon 747, Avalon AD2022, Focusrite Red 1 x2, Manley VoxBox, Manley VariMu Mastering edition.
...od majkova klasika: beta 52, beta 91 pzm x3, c451, md421, sm57, beta 87.
instrumenti su Yamaha Recording Custom sa ojha odlicnim izborom Zildjian cinela (i puno splasheva, nije ni cudo sto Peru zovu Splashman), Fender Rosco Beck, Roland VR760, Ovation (ne secam se modela) i Kurzweil K2600.
sve se snima sa klik trakama, jer cu mozda raditi remixe nekih numera, ima puno latina, sambe, pa mozda` skontam neki Brazil electro sound...
...evo i malo impresija o outboards. Od preampa sam najvise odusevljen sa Avalonom AD 2022, koji je nesto najcistije moguce sto sam cuo! plus ima jezivo neverovatan headroom, zvuk je toliko dubok, transparentan, neutralan, ogroooman... na overheadu radi svetski. Simpa su i Red-ovi, na njima su toms (md 421 rulez!) kao i kontra (flat sa C451 - cista ko suza) i PZM (koji su odvaljeni sa VariMu, snimam ih odma kompresovane za punch). Klavijure kroz 747... ma mislim... rade lampe na klaviru, rhodesu, padovima... toplo, siroko, veliko... Bass gitaru snimam direct u Manley VoxBox, Picuka je prvo hteo svog Edena za preamp, medjutim brzo sam ga razuverio sa ovim, ogroman zvuk, i naravno Pultec EQ koji sabija, sta god das super je! (...jedino jos Amekov filter moze da trpi takve filtracije a da zvuci neutralno i natural) ... mislim na kom EQ ti odvrnes shelving +10 db na 6kHz a da te ne bole usi od neprijatnih visokih... stvarno je Pultec creme de la creme, ko moze da svrne do Spensa u popodnevnim satima nek se uveri
...pre nego sto smo poceli da snimamo malo smo se igrali sa 747 i VariMu da vidimo kako se ponasa za mastering aplikacije. Pustili smo par snimaka prvo kroz Manley i shockirali smo se! To ima takav udarac, da to nije normalno! Agresiva (doduse zbog mog favorizovanja brzog Attacka, morao sam da dam gas da vidim kolko moze) sound, ali ogroman, in-your-face, MTV sound direktno

... Avalon 747 je vise "tubey" jako lepo radi zaista... nije toliko brz kompresor, mada je vise nego upotrebljiv! Ako ste upoznati sa spravom, znate da ima Spectral Compresson, to jest Sidechain kolo sa dvostrukom parametrickim EQ. Kompresor tada komprimuje vise ono sto mu posaljes tim ekvilajzerom u SC, i jako fino radi, imali smo jedan uspesan take da smo iz numere gde je kick drum preglasan uspeli da ga SC-om sredimo. Graficki EQ je isto jako fin, odabrali su super frekvencije tako da u bilo kom settingu nema neprijatnog zvuka, sve zvuci jako slatkasto. Odlican je zadnji filter na njemu (32 kHz) koji zaista zna da otvori snimak i da mu da onaj high end... mislim da je bas super sto je EQ na lampi, bilo bi mislim jako agresivno da je solidstate design u pitanju na 32k.
..posle ove dinamike, skontao sam ali definitivno da nema udarca bez hardverskog kompresora. Nisam cuo ni jedan f''ing plugin da moze ovo sto moze hardver. Dobar je impact i smack na PT HD, ali opet ni blizu...
... eto tako. Ne bi da se nesto hvalim, ali Pera Zver je rekao da nikad nije cuo da mu bubanj tako veeeliko zvuci... yellowjackets sound, a i ceo bend se slozio da je bubanj dojajan. ...a posto imamo jednu baladu na tomovima, odsvirao je iz za'ebancije TOTO uvod za "I will remember"... identican sound bubnja kao Simon Phillips

Ko ne veruje, nek dodje na Spens na pauzi

...cak smo nahvatali i Boggy-ja da svrne da poslusa na par minuta, pa mozda nek covek sam kaze kako mu radi sound...
Toliko za sad. Snimamo i dalje, ako bude nekih novosti, javljam se.
Pozz.