Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Ti si bio u grupi Košava? Čisto pitam informativno. Sećam se kad se ta pesma vrtela, to je hitčina ko vrata. Jedino što mislim da je posle bend nestao sa mape brzo kako se i pojavio.
|
Kosava ustvari i nije bila grupa. U to vreme se Skripac raspao, a Luka (basista) i ja smo imali neke pesme sa kojima prosto nismo znali sta da radimo. Ustvari smo hteli da ih damo nekome, pa smo probali sa Igorem Pervicem (tadasnja grupa Duh Nibor), ali smo odustali. Onda smo otisli u Jugoton (koji je pre toga uzdavao Skripac), odneli im demo snimke na kojima sam ja pevao cisto zarad informacije, a oni su predlozili da to lepo sve isto tako snimimo u pravom studiju i da se zovemo U skripcu. To nam je bilo totalno bez veze, tim pre sto su zastitni znaci Skripca bili Delcin glas i Vuletove pesme, pa smo
ad hoc nazvali projekat
Kosava i snimili album studiju
SiM u Zagrebu. Svirali studijski muzicari (konkretno na pesmi
Daj mi snagu kosave gitare je svirao Jane Pardjovski, tada clan grupe Dzakarta, sada sudija u 2. ili3. okruznom sudu u Bgd) + nas dvojica. Onda smo pokusavali da napravimo bend, mada nam to nije bio prvobitni plan. Digli ruke - napravili demo studio, privremeno nam dosadilo sviranje...
Ali to nije toliko bitno, u prethodnom postu sam hteo da kazem da je pitanje zastite autorstva (tzv. moralnog prava autora, odnosno prava na potpis ispod dela) jedino sto ima smisla u ovoj zemlji u kojoj su mehanicka autorska prava besmislena, ne toliko zbog SOKOJ-eve nesposobnosti koliko zbog besmisleno malih tiraza.
Drugi razlog za zastitu prava (kradja za muziku za reklame) takodje polako prestaje da postoji - sve ozbiljne "advertajzing agencije" dobro paze da ne mazdisu pesme bez dozvole autora. Naravno, uvek postoji mogucnost da Glass Service stavi intro za
Sto ja volim taj seks kao podlogu za reklamu, ali je pitanje koliko para da trazis za reklamu koja se ionako vrtela 20 puta. Prosto, vreme hajducije polako ali sigurno prolazi, a tirazi padaju li padaju.
Stvarno je cudno da ovaj thread ima tako malo postova, a tema kojom se bavi je ustvari jako vazna. Mislim, pesme su za nijansu vaznije od RMS-a.
Nekako mi se cini da (u svetskim okvirima, ne u ovim balkanskim) ljudi vise postuju pesme, posto su one deficitarna roba - nije lako napraviti nesto novo u tako skucenom melodijsko/harmonsko/ritmickom okruzenju koje zovemo pop muzikom (a tu hteli ili ne spada cak i electro scena). Lako je za RMS, raspises pismen aranzman

, platis par somica GBP/EUR/USD za onu egzoticnu mastering spravu ciju je fotku Vrach poslao i Bog te veselio

.
Bas sam se na*r*o, dosta vise bre awacse, aman.