Quote:
Originally Posted by idekius
Kako treba primenjivati buss kompresor na DAW-u? Po grupama, ili na masteru?
Ako se primenjuje na masteru, kakav je princip kasnije u masteringu, tj., da li se onda u masteringu koristi mastering kompresor, s' obzirom da smo tu blagu i laganu kompresiju vec imali na masteru?
Po nekoj mojoj logici, valjda nema potrebe za mastering kompresorom u masteringu, ako smo vec koristili buss kompresor na master izlazu sequentzera, izuzev, eventualno, nakon chupkanja eq-ima...
Nadam se da ces odvojiti koji minut da mi razjasnis ovo...
Pozdrav i hvala 
|
Evo dacu sebi slobodu da pokusam da odgovorim na ovo pitanje.
Pitanje je postavljeno sa danasnjeg pogleda na mixdown, a radi se o uredjaju koji je napravljen daleko pre ikakvog pogleda i razmisljanja u pravcu softwera!
Ono sto zelim da kazem je...rezon je softwerski...ako imam brdo plug-ina i mogu komprimirati sta i kada mi se svidi nema neke logike za skupim bus compressorom, ali ako se vratimo dve decenije unazad gde su resorsi bili jakooo ograniceni jedan bus comp je bio zlata vredan da bi se bar mali delic dinamike sabio i bio jaci od konkurencije svojim produktom.
Primena bus compresora je danas flexibilna...ja bih ti preporucio sledece:
blaga compresija na kanalima i busevima i jaka na masteru
jaka compresija na kanalima i blaga na busu i masteru
u oba slucaja eq je pre comp-a( na kanalu)
Da budemo realni...mi danas smatramo sretnim coveka koji u studio ima skup studerov trakas i pusta kanale kroz njega....ali u analognom svetu bitno je bilo sto vise izbeci kopiranje signala i samim tim izbeci sum po svaku cenu...
razmisljamo digitalno....tezimo da zvuci analogno....zestoko smo mutirali...
jos nesto...imao sam na faxu profesora stereo mik. coveka koji je radio od
P. Gabriela pa do Floyda i ne mozes da shvatis kako je mrzeo sve sto ima veze sa kompom i sequencerima, ali na Neve VR-u je izgledao i vise od profesionalca....sada zamisljam njemu ovo pitanje da postavis on bi ti sa danasnjeg aspekta dao pogresan odgovor jer je razmisljanje skroz drugojacije...
bez sumnje je ssl jedan od najboljih uredjaja na planeti i gde god danas da ga insertujes(plug in ili hardware) neces pogresiti nimalo...
nisam probao waves ssl, ali ne sumnjam u obe firme i mislim da je to stvar koju vredi pogledati