22-08-2006, 05:33 PM
|
|
VIP Member
|
Re: Kako za?tititi svoju kompoziciju.
Quote:
Originally Posted by LACKY
Aaaaa da razbije!
|
Quote:
Originally Posted by LACKY
Jastuk je majka Mara!!! "?to je sigurno, sigurno" Reče časna sestra i navuče kondom na sveću!
|
Pa, SOKOJ, sta sad tu da se mudruje. Ako ne znas note, angazuj nekoga da ti uradi notni zapis, tzv. klavirski izvod (melodija/tekst + harmonije) i prijavi u Misharskoj u Bgd. Ionako stitis te segmente pesme. Teoretski vazi u celom svetu (ponovo su povezani sa Zenevom, ili vec gde se deponuju sva ta autorska prava).
Ipak, sto kaze Vrach, sve zavisi od toga koliko je onaj ?lopov? zaradio para od kradje. 1998. sam tuzio Radio Kosavu (tada je jos bila vlasnistvo Marije Milosevic) jer je izdala CD na kome je bila i obrada moje pesme ?Daj mi snagu kosave? iz 1986. Obradio je izvesni Dream Team (mozda ima nekoga iz Dream Teama i na forumu), a izdavac nije potpisao autora na CD-u. Verovatno se ne bih baktao tim pravnim stvarima, nego mi tada bio gusht da smaram Slobinu cerku Zastupao me SOKOJ-ev advokat Omilj Glisic (Bog da mu dusu prosti, umro prosle godine). Jednom sam otisao na sudjenje, cisto da vidim na sta to lici. Up*shao se od smeha. Kako god bilo, potrajalo je tri godine dok mi na ime moralnih autorskih prava (tice se obaveze izdavaca da potpise autora) nisu isplatili ondasnjih 500DEM. Naravno, tada M.M. vise nije bila vlasnica
Sta hocu da kazem ? ako ukradena pesma razbije (citaj: zaradi pare), imaces finansijske vajde od sudjenja. Ali seti se ijedne domace pesme koja je zaista zaradila pare u poslednjih 15-tak godina. Ne racunaj Colica, cak ni Bregovic vise ne krade od autora, krade samo od ?narodnog blaga? (Sheva-Kalashnikov, Caje Sukarije, trt-mrt) otkada je izgubio medjunarodni spor oko onog hita sa I. Popom za Arizona Dream...
Najvise sto mozes da uradis je da sacuvas svoje ime (prezime) u zagradi iza naslova pesme, ako je to bas toliko vazno. A kinta se ionako ne uzima na tirazima nego na sporednim kolosecima (authoritative statement).
Komplikovana tema, mozda je zasluzila novi thread? Zasto zastititi svoju kompoziciju?
ZasTiTiTi?
|
|
|