View Single Post
Old 22-08-2006, 02:00 AM   #45
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Primena Master Buss kompresora

Pozdrav svima,

O konkretnom naslovu threada ne znam nista, i hteo bi da malkice pojasnim RMS ili Root Mean Square ili nasim jezikom efektivna vrednost neke velicine, u ovom slucaju je to output level, ili izlazni nivo, fizicki je to u vasem poslu uvek nekakav elektricni NAPON (Voltage...).
Racuna se po opstoj formuli:

vise o teoriji i primeni RMS-a mozete naci na http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square

Ono sto je uocljivo, je da je konkretan pojam vezan za fiziku, elektroniku, statistiku...

U vasem poslu je nasao primenu zato sto ga je moguce napraviti u vidu instrumenta sa kazaljkom ili LEDarama, po nekom poznatom kriterijumu...

Ono sto mi prvo pada na pamet da je takav instrument izuzetno koristan najvise za broadcast gde na modulatorima predajnika imate neka FIZICKA ogranicenja bas po pitanju RMS-a i peak vrednosti... te ga morate postovati... ili da bi se sprecila neka paljevina ili da bi se sprecilo sirenje na "tudje" frekvencije zbog prepobudjenog predajnika...

Da ne tupim dalje... poenta moje price je da RMS nema ama bas nikakve veze sa muzickom produkcijom, i da je samo "pozajmljen" kao korisna "spravica" za proveru... dobar je za neku GRUBU procenu koliko vam je mix "spaljen" i to je sve...

ALI (!) ako je u muzickoj produkciji VAZNO da pesma "radi" (kako kaze DaBear), a to znaci da "radi" za (ljudske) USHI sirokih narodinih masa... i ako pravila NEMA, onda vam ne preostaje nista drugo nega da "kalibrisete" vase usi i radite na njih, a RMS ostavite kao sekundarnu i NESIGURNU informaciju... koja vam sigurno nece reci da vam je pesma dobra ili ne.

Kada bi pravili neki EGZAKTAN proizvod, to bi bilo ok... neko ce uzeti VOLTMETAR i proveriti sta ste to napravili, i ako je ok... onda ce vam dati pare za vas rad.... u suprotnom ce vam kazati da to popravite... mislim da vi to NE radite u sustini i da vam to nije priroda posla. Odnosno, iskreno se nadam da je tako, ok... eto... voleo bih da je tako... ziv sam covek.

I jos nesto... ljudski sluh i emocije nemaju blage veze o tome STA JE TO RMS!

RMS ne POSTOJI! Njega su ljudi "izmislili" da bi sebi olaksali razumevanje prirode, i to i dalje prilicno grubo.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline