View Single Post
Old 20-08-2006, 09:17 PM   #30
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Primena Master Buss kompresora

Quote:
Originally Posted by Ivan
e sad .. slusao sam novu Mariju Serifovic koja je napumpana -8 i to balada .. tako da vise nema pravila .. cini mi se da je ovo trka bez granica
Nista, od sad nam je njen album merilo, pa cemo je valjda kad tad stici!D

Malo vam je glupa prica, moram da primetim, posto pravila ne postoje, a i generalno merenjem RMS-a ne dobijamo preciznu "sliku" koliko je sta glasno. Evo, nategni ti u svojim uslovima nesto na -8 RMS, pa pusti nesto americko, naprimer, sto je -12 (ako vec merimo)... Zvucace mnogo, mnogo glasnije, a sto je bitnije- i prezentnije i shire! Nije reper samo merenje masterovanog, vec pre svega toga proces miksanja, pa i postavke elemenata i njihovih odnosa u startu... Ako je govno u startu... Ok, imaces GLASNO GOVNO i na kraju... Samo, hehe, pazljivo... Nekad se i biseri zgovnaju u "srpskim", nazalost i svetskim metodama modernog masteringa!

Prica o masteringu je dugacka prica, ali najgore je ako se svede na nivoe... Naravno da i mi nabijamo koliko mozemo, pod uslovom da se ne usere sve, ali te stvari se na kraju mere ushima, a ne statistics opcijom u SF-u.

Pre par meseci kada smo slali par pesama u Sterling Sound NY, Chris Athensu, dobili smo masterovane snimke koji su realno mogli (u nasoj reziji) da budu i glasniji... Ali ne i bolji!!! Tako da se te 2 kategorije ne mogu porediti. Nikada!

A kad si vec pomenuo Mariju Serifovic, u njenom slucaju tragican miks (a pre toga verovatno i usnimci ili postavka) ostavlja daleko "glasniji" utisak nego tih -8 dB RMS-a. A kad je vec tako... Mogli su da je nabiju i na -2!!! Stvari se ne bi drasticno promenile. G je G!!!

Pozdrav...
perun is offline