Quote:
Originally Posted by Ivan
e sad .. slusao sam novu Mariju Serifovic koja je napumpana -8 i to balada .. tako da vise nema pravila .. cini mi se da je ovo trka bez granica
|
Nista, od sad nam je njen album merilo, pa cemo je valjda kad tad stici!

D
Malo vam je glupa prica, moram da primetim, posto pravila ne postoje, a i generalno merenjem RMS-a ne dobijamo preciznu "sliku" koliko je sta glasno. Evo, nategni ti u svojim uslovima nesto na -8 RMS, pa pusti nesto americko, naprimer, sto je -12 (ako vec merimo)... Zvucace mnogo, mnogo glasnije, a sto je bitnije- i prezentnije i shire! Nije reper samo merenje masterovanog, vec pre svega toga proces miksanja, pa i postavke elemenata i njihovih odnosa u startu... Ako je govno u startu... Ok, imaces GLASNO GOVNO i na kraju... Samo, hehe, pazljivo... Nekad se i biseri zgovnaju u "srpskim", nazalost i svetskim metodama modernog masteringa!
Prica o masteringu je dugacka prica, ali najgore je ako se svede na nivoe... Naravno da i mi nabijamo koliko mozemo, pod uslovom da se ne usere sve, ali te stvari se na kraju mere ushima, a ne statistics opcijom u SF-u.
Pre par meseci kada smo slali par pesama u Sterling Sound NY, Chris Athensu, dobili smo masterovane snimke koji su realno mogli (u nasoj reziji) da budu i glasniji... Ali ne i bolji!!! Tako da se te 2 kategorije ne mogu porediti. Nikada!
A kad si vec pomenuo Mariju Serifovic, u njenom slucaju tragican miks (a pre toga verovatno i usnimci ili postavka) ostavlja daleko "glasniji" utisak nego tih -8 dB RMS-a. A kad je vec tako... Mogli su da je nabiju i na -2!!! Stvari se ne bi drasticno promenile. G je G!!!
Pozdrav...