View Single Post
Old 15-08-2006, 02:57 PM   #18
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Paralelna kompresija!

Quote:
Originally Posted by OFF
Ne znam bash..... Tacno je da ti udarci ostaju tamo gde jesu, ali envelopa moze jako da se koriguje (ili upropasti) kompresijom, a to opet ima veze sa groove-om. A i reverbi (kao i svi repovi) se mogu kontrolisati (kraci realise - vise reverba)
Uf, izgleda da je problem u tome ?ta označava izraz groove za koga. Da li ja ?urim malo ili kasnim na nekim udarcima, pa to sa basistom i bubnjarem radi ne?to, to je groove u sviračkom smislu, znači nema veze sa time kakav je zvuk bubnja, da li je kompresovan ili nije. To je jedno. E sad, sa produkcjeske strane se stalno pominje groove kao ne?to ?to je subjektivan do?ivljaj i dobrim delom je baziran na zvuku. Neki ljudi koriste izraz potpuno bezveze, recimo pesma je skroz kvantizovana ali drma kao luda i kao "Uf kakav groove". A groova nigde, sve je na crtu poređano. Tačno je da kompresor mo?e da produ?i trajanje nekog udarca, a AKO postoji neki groove već u sviranju, to ga mo?e promeniti. Ne znam koliko realno mo?e promeniti groove kada je sve kvantizovano, ali sigurno mo?e promeniti subjektivan do?ivljaj kroz zvuk... Tanka je u nekim slučajevima granica ali postoji

Quote:
2 Dushan: kompresor zapravo JAKO utjeche na attack i release SVEGA shto komprimira. U biti, upravo iz tog razloga je paralelna kompresija interesantna. Niski treshold, kratki attack i kratki release mogu potpuno izoblichit drum loop, synth ili bilo shto drugo. Pomakni loop 2-3 msec naprijed ili nazad i dobit chesh phase/flange... Dinamika komprimiranog bubnja je dovoljno narushena da dobijesh taj (imo nezheljen) efekt. Nemoj me krivo shvatit, ali ne volim kad raspravljamo napamet. Jedino znanje koje priznajem je ono stecheno iskustvom. Prochitao sam i ja svakakvih sranja i tutoriala ali sve prvo isprobam prie nego donesem neko mishljenje o tome. "Fabula" u paralelnoj kompresiji je "da to zvuchi dobro". Ako to ne zvuchi kako treba badave ti fabula i teorija.
Ne razumem tačno ?ta si hteo da ka?e?, priznajem... Naravno da utiče na attack i release. Ali to ne znači da se međusobno razmeste udarci.Dobo? koji je na crtu kao i bas bubanj će i dalje biti jednako daleko od bas bubnjak pa smrvio ga ti kompresorom maksimalno , toliko da traje pola takta Inače phase i flange efekat nisu isto. (iako su srodni) Kao ?to rekoh, te?ko da će? dobiti flange, ali dobiće? phase ako se radi o istom pomerenom fajlu, naravno. U svakom slučaju znam na ?ta misli? i ?ta naziva? tim imenom.
Quote:
Kako EQ-om povecham peak? Pa ako je peak loop-a kasa na 80 Hz i -10 dB, a svi ostali elementi su manje glasni, prije kompresora stavim EQ i josh dodatno pojacham tih 80 Hz. Sad mogu namjestit treshold tako da se kompresor aktivira "do chepa" svaki put kad kasa "udari" a izmedju dva udarca kase ostali elementi budu znatno manje komprimirani. Sa attackom od 4msec i release-om od 20-ak msec dinamika i ekspresija bubnja promjene u potpunosti lichni opis. Ali badave seremo... uchitaj loop u sekvencer, insert EQ i kompresor pa mi javi kako ti se chini. Ako ne budesh impresioniran aploudaj loop negdje pa chu napravit paralelnu kompresiju i aploudat ti je nazad. Ovako se natezhemo oko toga chija baba ima vechi qrac, a to nema smisla. Dok sam sve ovo natipkao vech sam mogao i taj loop obradit.
Sad si bolje objasnio, ali dole si samo napisao "EQ-om pojačam peak-ove", ovo je već ne?to drugo. Ali pazi, ovo o čemu ti priča? se izvodi mnogo jednostavnije i lak?e multiband-om, gde bi ti ograničio taj kick i uradio ?ta ?eli? sa njim. Jer ako ti namesti? trashhold po jednom udarcu, pa nije to samo taj udarac, dobiće? + 10 db u celom loop-u, znači i na dobo?u i na hat-u naročito jo? ako posle sve jako iskompresuje?... ?ta će mi +10db na 80Hz na celom loop-u? Za?to lepo ne odvoji? multiband-om samo taj opseg i stavi? ga tamo gde ?eli?. Tj, ne razumem svrhu toga ?to si objasnio, iako mi je sad jasno tehnički na ?ta si mislio.

Quote:
Eto, bas lepo covek sve objasnio !
Ma volimo mi tako da se smaramo i raspravljamo
Dushan_S is offline