Quote:
Originally Posted by Moritz
Stvarno ne znam o kakvim semplovima u VA (VST ili hardver) pricas?? Cela filozofija VA ti je PHYSICAL MODELLING- MATEMATIKA REALNOG VREMENA A NE ROM BASED SEMPLOVI KAO OSNOVA OSCILATORA!!!! WAVETABLE SINTEZA JE JEDNO VA NESTO SASVIM DRUGO, jako cesto se mesaju te dve stvari ne znam iz kog razloga? radi se o dva putpuno suprotna principa metode sinteze. A wavetable sinteza u PC karticama nema veze sa wavetable sintezom nego sa S&S sintezom o kojoj ti zapravo govoris, koja je nista drugo do verzija subtraktivne sinteze.
|
u gomili trenutno aktuelnih i prodavanih VSTi-a ima? opciju da se koriste user waveforms... ?to su u stvari samplovi. Otvori bilo koji. Takođe neki "waveform" koji se već nalaze kao mogući izbor nemaju veze sa physical modellingom. A koliko sam video njih par koriste isključivo waveform a modelovani su filteri i sve ostalo. Znači ne me?am stvari, i vrlo dobro znam na ?ta misli?.
Quote:
Ma jasno ko dan, sto sam vec i napisao u jednom ranijem postu. Nego ovde kad covek kaze svoj stav da nesto kosta previse para u poredjenju sta drugi daju odmah se nadje neko da cita izmedju redova posle cega nastaje ovo i tako tema potpuno zastrani i ....
|
Pa dobro, mo?da neko mo?e da misli da ne ko?ta previ?e para i da se ne slo?i sa tvojim argumentima za?to je to preskupo, zar ne?

To ne znači da je tema zastranila, dapače, tema je upravo bila da li je Oasys preskup ili ne, da li je to to za te pare.
Quote:
Nisam rekao da su losiji, ocigledno citas izmedju redova kojih nema, nego -"Da me ne shvatitie pogresno, VST zvuci ok ,ali ima taj problem sto je sve isto zapakovano (zvucno)...cisto,sterilno,Hi Fi......kada uradis instrument,dva kao VST ok, ali ne ceo album kao sto je danas slucaj."
|
Mh. Rekao si da je ne?to čisto, sterilno i neupotrebljivo za ceo album, ali time nisi hteo da ka?e? da je lo?ije? Ba? logično
Quote:
Elem , moje iskustvo se odnosi na praktican rad sa gomilom sintova-sto hardver sto softver- tokom mojih skoro 17 godina bavljenja ovom materijom profesionalno (unapred napominjem da ovde nikoga nipodastavam ili kazem da nije PRO cisto da ne izazovem lavinu glupih postova na tu temu ),( sto ce reci ne sviruckanje, nego komponovanje, aranziranje, miksanje istih i zato znam sta pricam kada kazem da sve zvuci isto ili vrlo slicno u VST-u)-ponavljam zato i dajem sebi za pravo da komentsarisem neke stvari iz ove oblasti. .Kao kada bi ja tebi drzao pridiku o gitarama i kako Guitar rig moze da zameni TWINA ili MARSHALL-a, odlicno radi ( sa moje laicke tacke)ali kada krenes da snimas plocu sa njim i da ga miksas onda vidis da je sve to mrka kapa. Tvoje iskustvo u sviranju i miksanju gitara primeni na moje o sintovima pa ces onda videti da znam o cemu pricam
|
E vidi?, tu je delimično problem... Ne ljuti se ali ja mogu jako da po?tujem nečije uvo i nečije znanje. Postoje instrumentalisti koji su sjajni muzičari ali ne znaju mnogo o opremi koju koriste, ne interesuje ih toliko. Postoje i ljudi koji su veliki poznavaoci opreme uvetom, ali ne znaju toliko o tome kako ona funkcioni?e ne ulaze u analizu. Konačno tu su i ljudi koji prave opremu, ali ne moraju biti sjajni svirači, zar ne?
Tako da to ?to si ti jako uspe?an u onome ?to radi? (mada pazi, ja ne znam ni?ta o tebi u ovom trenutku, nisam ti d?virnuo u biografiju, ali vidim da to ko?e? za sebe i ok) je ne?to ?to je za rispekt, ali sa druge strane te ne čini eminentnim stručnjakom za DSP i programming, in?enjering itd. Ako ima? diplomu u nekoj od tih oblasti, reci mi po?to koliko vidim do sada, nema?, ti si svirač i aran?er, zar ne? Znači po?tujem tuđe znanje apsolutno ali u okviru onoga gde je domen osobe. Ja nisam konstruktor pojačala samo zato ?to sviram i snimam, i to mi ne daje pravo da pričam na tu temu kao da sam stručan. Inače nije ti dobro poređenje, jer je Guitar Rig digitalna emulacija analogije zvane mikrofon + pojačalo, znači nije uporedivo, dok smo mi pričali o upoređenju jedne digitalije sa drugom digitalijom. tj, Synth-a ili FX-a na DSP-u ili na nekoj native platformi. Tvoje tvrdnje su adekvatne tome da recimo neko tvrdi da DSP pogonjen efekat zvuči bolje (Line6 POD XT) nego to isto ali u native varijanti (Line6 TonePort). Zar ne?
VSTi su donedavno bili ne toliko isplativ biznis. Tek u zadnjih dve godine, kad je procesorska snaga to počela da dopu?ta a povećalo se kupovno telo, ozbiljni dizajneri zvuka i ljudi koji mogu doneti neki kvalitet su počeli da ula?u vreme u VST platformu. Mislim da gomila ljudi zaboravlja da je najva?niji onaj koji programira za neku platformu, bio to synth koji radi na DSP-u ili PC VSTi. Mislim da ne mo?emo upoređivati zanesenjaka koji pravi svoj VST i ekipu koja stoji iza Access-a. E onda dođe neko, preslu?a VSTi i kao "E pa ne valja Virus bolje zvuči". Mislim da je ljudski faktor, znači onaj koji kodira ono ?to odlučuje o 95 posto zvuka.
Quote:
Naravno da je morao da promeni namenu da bi u danasnje vreme bilo ekonomski isplativo napraviti ga serijski i ostati u trci - ovo znaci da RAZUMEM ZASTO JE TAKAV KAKV JE-PC I LINUX- I NEMAM NISTA PROTIV TE KONCEPCIJE NEGO PROTIV CENE!!!!!!!!! OVO JE LOG LINE MOG PRVOG POSTA, imam osecaj kao da nisi citao moje ostale postove u ovom topicu?
|
Cool, pa i pričamo i o ceni. Ja nekako nisam bio uveren da je samo po sebi to ?to je unutra PC ploča i procesor znači da je stvar precenjena. Na to sam komentarisao. Jednostavno ne mislim da je to samo po sebi argument. Mogu da prihvatim da ka?e? da su "features" sprave neadekvatni visokoj ceni, naravno. Ti plaća? uno ?to sprava mo?e da uradi, kao ?to i rekoh svojevremeno, da su unutra mali gremlini koji sviraju, ako je tebi to okej za te pare i radi ti posao, ?ta je bitno ?ta je unutra?
Quote:
Znam zasto sam rekao impulsi sa pravim lexom ili TC-jem, NE HARDVERSKI IMPULSNI REVEBI NEGO PRESETI IMPULSA PRAVIH SPRAVA to je bila moja komparacija , a ta tema zvuka hardvera(DSP vs NATIVE) i algortima potpada pod Floating vs Fixed point, o cemu ne zelim da diksutujem u ovom topicu.
|
I to je lo?a komparacija, neadekvatna. Jednostavno pomalo teram mak na konac, jer tvoji post-ovi zvuče kao da namerno ignori?e? su?tinu. Ako pričamo o DSP-u koji tera neke algoritme, i native varijanti koja tera neke algoritme, onda je to poređenje. Lex ne koristi impuls već neki algoritam. Ono ?to radi impulsni reverb je ne?to sasvim drugo i nema poređenja, vrsta proračuna je sasvim drugačija i tu NEMA uporđivanja. To su babe i ?abe.
Počeli smo celu stvar time da je neki proizvod manje vredan jer je unutra PC arhitektura. Zatim si iza?ao sa tvrdnjama "da svi znaju" kako je VST (i ?to se tiče efekata i sintija) zvučno inferioran i to ne zbog kodiranja nego zato ?to eto tako, lo?ije zvuče ti čipovi i konvertori iz nekog razloga od DSP varijante, a ne zna? tehničko obja?njenje. Onda ti je argument da ti dobija? bolji rezultat u studiju. ?to opet znači da ti bolje ume? sa hardware-om i mo?e imati veze sa milion stvari, od programinga nekog ko je pravi VST synth do toga da ti je inspirativnije da vrti? reglere na hardware synth-u. Neki ljudi bolje miksaju ako imaju kontroler. Da li to znači da zvuk dolazi od kontrolera ako im bolje miks zvuči sa njim? To nas na kraju vodi u domen ličnih subjektivnih sviđanja i ne sviđanja i u to da ti jednostavno lak?e i bolje radi? sa hardware-om i posti?e? bolji rezultat, i ja to pozdravljam, ali to nije dokaz koji ima te?inu kao činjenica, to nije bolje, to je TEBI bolje.
Konačno, ?ta ti fali, ovo je jako fina i suptilna rasprava, idi na neki forum ovako, internacionalnog tipa i otvori temu "Why all hardware VA synths sound so much better than native VST synths" pa da vidi? ?ta će da ti se desi

Ako ni?ta drugo ne bi bila ovako fina i mirna razmena mi?ljenja.
Hvala, pogledaću!